Точно в 20:00 часа във вторник, 27 октомври, екипът на Института за спешна помощ "Пирогов" се присъедини към общата инициатива на големите столични лечебни заведения за призив към гражданите за спазване на противоепидемичните мерки.

Във Фейсбук пък министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов предупреди, че ни чакат тежки месеци и има риск здравната система да не издържи.

Дежурните медици от "Пирогов" и директорът на болницата проф. д-р Асен Балтов застанаха на главния вход с включени светлини на телефоните си.

Включените светлини на мобилните телефони символизират светлината, която ни свързва в трудните времена на епидемия от COVID-19, написаха на страницата си във фейсбук медиците от института.

"Зад всяка светлина стоят и нашите семействата, близките, както и хилядите хора, които са преминали през отделенията на болниците през изминалите месец", пишат още от "Пирогов".

Участниците в акцията отправят апел към обществото: "Да си помогнем взаимно!", като се спазват препоръките за лична хигиена, ограничения на събиранията и контактите на закрито, за стриктно носене на маски и т.н.

"ДА СПРЕМ ВИРУСА! Спазвайте мерките за безопасност!, написаха на страницата във "Фейсбук" пък медиците от ВМА.

"Бъдете отговорни: пазете себе си, за да предпазите и другите! Здравето е основна ценност - нека го съхраним! И Вашето, и нашето! Ние всеки ден рискуваме живота си и този на близките си, излагайки се на заразата! Това е наш дълг, призвание, мисия... Но! Не е задължително да си положил Хипократова клетва, за да спасиш живот..."

Очакват ни тежки зимни месеци - влизаме в грипния сезон и рискът здравната система да не издържи е реален, изтъкна министър Костадин Ангелов.

Медицинските специалисти в болниците и в спешна помощ, здравните инспектори са на абсолютния си физически предел.

От нас като общество зависи дали ще им помогнем, за да помагат те на нас.