В календара на православната ни църква днес се почита свети Атанасий.

В народните вярвания Св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!".

Празникът е известен и като Среди зима. Във фолклорните легенди Антон и Атанас са двама братя близнаци, които били ковачи и първи изобретили ковашките клещи.

Затова Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти. Заедно се празнуват и за предпазване от чумата и шарката.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка

Храмов празник днес чества църквата "Свети Атанасий Велики" в Чепеларе, съобщава БНР.

Празникът ще бъде тържествено отбелязан с божествена света литургия, празничен водосвет и благословен обяд.

Свети Атанасий Велики - патриарх Александрийски, е един от тримата велики вселенски учители заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст, чието общо честване е на 30 януари, като ден на Св. Три светители велики архиереи.

На зимния Атанасовден - 18 януари, се почита денят на последното завръщане на Свети Атанасий като православен епископ в Александрия.

Църквата музей "Св. Атанасий" в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново днес ще посрещне поклонници за първи път от десетилетия насам. На храмовия празник по обяд ще бъде отслужена литургия. За времето на богослужението входът в музейния обект ще е безплатен.