Всички общо 36 проби на пациенти от 8 града за новия коронавирус COVID-19, които са били изследвани днес, са отрицателни, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

В Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести са изследвани 17 проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе. Всички те са отрицателни.

Отрицателни са и всички 19 проби, изследвани днес във Военномедицинска академия.

Междувременно броят на поставените под карантина - домашна или болнична, продължава да расте. В случай, че у нас бъде установен заразен, лечението ще се извършва в болницата, в която той се намира. Ако заразеният е в извън София, той няма да бъде транспортиран до Военномедицинската академия или Инфекциозна болница.

От Националния оперативен щаб ще дадат нова информация утре сутрин в 8 часа пред централния вход на ВМА.

"Епидемията на коронавирус е една обикновена вирусна епидемия. Данните излязоха, че няма по-голяма смъртност, отколкото другите случаи. Не е необходимо да се панираме. Една защитна маска по-скоро защитава един заразен да не ръси зараза сред останалите. Но ако едно помещение вече е заразено, маската няма чак толкова много да защити", коментира пред БНР председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.