Министерство на здравеопазването проучва пет терена в София за изграждане на Национална детска болница. Повишени са и средствата, предвидени за детско и майчино здравеопазване. Това обявиха на брифинг министърът на здравеопазването Асена Сербезова и началникът на кабинета й доц. Васил Пандов.

Скелето на Александровска болница отпада изцяло от плановете за детската болница.

"Действително изграждането на Националната детска болница е кауза. Заварихме застой, цялата минала година не беше направено нищо. Проектът както е бил обявен е с невъзможен завършек. Не позволява старата сграда да бъде довършена", посочи Пандов.

Вчера са проведени последни срещи с НПО и Камара на архитектите и е категорично ясно, че реализацията на проекта в този вид е невъзможна.

В момента МЗ е в етап на предпроектно проучване на терените за изграждане на специализираната болница.

Терените, които се проучват, са при болниците "Св. Анна", "Лозенец", Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. "Овча купел", Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя.

По думите на Пандов се очаква предпроектното проучване да приключи до края на юли,  като в рамките на тази година се провежда успоредно изготвяне на задание за детската болница - колко легла са нужни, какви ще са структурите в нея, извършва се и анализ на потребностите на детското здравеопазване. 

Ако се установи, че съществуващите 5 имота са неподходящи, МЗ ще търси съдействие от държавата за държавни имоти в София и след това на Столична община. Предвижда се и да се създаде Обществен съвет, който ще води комуникацията между държавата и НПО.

Идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но досега не е реализирана.

Повече пари за детско и майчино здравеопазване

Повишени са средствата, предвидени за детско и майчино здравеопазване, съобщи министър проф. Асена Сербезова.

Увеличени са цените на 67 клинични пътеки, по които се лекуват децата, като увеличението на средствата е с 36 на сто. За детско и майчино здравеопазване в специализираната извънболнична помощ са предвидени почти 50 млн.лв., а допълнително са осигурени и повече средства за посещение в дома на новородено дете до 14 дни след изписването му.

По думите ѝ за тази дейност са предвидени 350 хил.лв. За профилактични прегледи на деца са осигурени 32 млн.лв., което е с 32 процента повече спрямо миналата година, допълни министър Сербезова.

Предвидени са и нови дейности в профилактичните прегледи на деца до 18 г. Общо за тази година са осигурени 280 млн. лв. за детско и майчино здравеопазване, добави министър Сербезова.

България е на второ място в ЕС по ниво на детска смъртност, посочи още Сербезова. Тези показатели са различни в различните области в страната, като най-изоставащи са областите Сливен, Видин и Силистра.

За бременните жени се предвиждат два допълнителни ехографски прегледа за проследяване на бременността, ехографско изследване за фетална морфология за всички бременни, както и изследване за хепатит С, посочи тя. За здравнонеосигурени бременни се предвиждат пакет от изследвания, четири прегледа и две хоспитализации при необходимост по време на бременността.

Нова стратегия за детско-юношеско здраве

Планират се национални кампании за превенция на употребата на алкохол, на наркотици, на тютюнопушене, като се предвижда и провеждане на съвременно здравно образование, каза още министър Сербезова. По думите ѝ се предвижда и повишаване на достъпа до скринингови програми - за муковисцидоза, за гръбначни изкривявания и за метаболитен синдром. Разработва се и план за скрининг на социално-значими заболявания, както и скрининг в областта на детското психично здраве, превенция на депресията и др.

Работна група разработва стратегия за детско-юношеско здраве, каза още министър Сербезова. Директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митов" - д-р Благомир Здравков, който е член на работната група, каза, че се очаква стратегията да е един от основните документи, който ще даде насока на развитието на детското здравеопазване. Групата работи по развитието на профилактичните дейности в детската възраст, като вниманието е насочено към здравословното хранене, ползата от кърменето.

По данни на СЗО българските деца са на първо място в ЕС по консумация на газирани напитки и сладки храни, допълни той. По думите му в детската болница се наблюдава значително увеличение на броя на децата с новооткрит диабет. Този показател би могъл да се подобри чрез контрол на храните в училищата и детските заведения, смята специалистът. Трябва да се повиши и контролът на продажбата на алкохол и тютюневи изделия на подрастващите, защото сред 11-годишните деца България е на второ място в ЕС по употреба на алкохол. На първо място е Франция, посочи още д-р Здравков.

Друг аспект в работата на работната група е промоция на активния начин на живот, подобряване на качеството и контрола на медицинската помощ. Има нужда от значително подобряване на педиатричната грижа в спешната помощ, каза още д-р Здравков. По думите му има и голяма диспропорция в достъпа до педиатрична грижа в болниците в регионите в страната. Това е и една от причините за по-високата смъртност в регионите на Сливен, Видин и Силистра, посочи още лекарят. В стратегията има залегнал план, в който се предвижда в различни региони да се изградят постоянни връзки чрез телемедицина между съществуващите педиатрични структури и болници с по-висока компетентност.

Министерство на здравеопазването отпуска 1.5 млн.лв. за разширяване на Педиатрия "Иван Митев" в София, стана ясно още на брифинга на МЗ. Директорът Благомир Здравков обясни, че то вече е започнало и ще протече на няколко етапа. Интензивното отделение се предвижда да се разшири и да има 11 легла за една година, като за целта се обучават и нови кадри. Прави се преустройство на приемния блок - целта е да се създаде профилирано Детско спешно отделение с нови кадри, съвременна апаратура има, но ще се увеличи площта. Предвижда с ремонт на цял етаж от болницата, където да има Клиника по образна диагностика, тъй като болницата има само един конвенционален рентгенов апарат и голяма част от децата се транспортират в други болници за скенер и т.н. под анестезия.