Извършената проверка в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен за смъртта на 38-годишната родилка Маргарита М. е констатирала нарушениe в диагностично-лечебния процес, за което ще бъде образувано административно-наказателно производство, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Цялата документация по случая е предоставена на Районната прокуратура.

Жената издъхна след планирано секцио, а първото й дете - момченце, изпадна в кома заради липса на кислород. Близките заявиха, че тя е била напълно здрава преди раждането, и обвиниха лекарите.

На 25.07 пациентката е хоспитализирана в Клиниката по акушерство и гинекология на болницата за родоразрешение - планово Цезарово сечение. Проведена е предоперативна анестезиологична консултация, но не е извършен преглед и в Историята на бременността и раждането (ИБР) няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката. На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация, уточниха от МЗ.

По преценка на анестезиолога и по желание на пациентката раждането е планирано да се извърши под обща анестезия.

В 9 часа на 26 юли е започнала оперативната интервенция. Направени са няколко опита за ендотрахеална интубация, която не се е осъществила поради анатомични особености на устната кухина. Екипът е пристъпил към ръчно обдишване. В периода на обдишване е установено повишено съпротивление на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония. Вследствие при родилката настъпва остра хипоксия, довела до пренатално страдание за плода.

Реанимационните мероприятия в Клиниката по акушерство и гинекология са продължили в пълен обем до 14.00 часа, след което е взето решение за преустановяването им, поради настъпила необратима сърдечна и съдова слабост. Това е и часът на обявяване на леталния изход.

Изпълнителна агенция "Медицински одит" е отправила препоръка към УМБАЛ-Плевен в срок до 30.09.2018 г. да бъде разработена и приложена писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация, се казва още в официалното съобщение.

Няма информация за състоянието на бебето, но след раждането бащата каза пред медиите, че дори да го спасят, ще има увреждания.