Министерството на здравеопазването е заявило допълнително 17 280 флакона Ремдесивир за ноември, за да отговори на нуждите на болниците. Те са отделно от договорените с ЕК близо 50 000 дози за периода октомври -март. Това става ясно от писмен отговор на депутатско запитване на ресорния министър проф. д-р. Костадин Ангелов.

В него той посочва, че пред октомври на база рамково споразумение на Европейската комисия България сключва договор за регулярно осигуряване на Ремдесивир за шест месеца. За 49 873 флакона тогава са отпуснати 40 400 000 лв.

"До настоящия момент в страната по сключените договори са доставени общо 8 593 флакона: за месец октомври - 2953 флакона и за месец ноември - 6 000 флакона. Предвид усложнената епидемична обстановка в страната, големия брой пациенти и респективно повишените ежеседмични заявки за лекарствения продукт от страна на лечебните заведения, МЗ е заявило допълнително количество за месец ноември в размер на 17 280 флакона, които се очаква да пристигнат в страната идната седмица", обяснява здравният министър.