Това заяви директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски по време на изслушването си в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с броя на издирваните лица, предаде „Фокус“.

Издирваните лица с наложена от съда мярка за неотклонение "задържане под стража" за 2017 година пък са 317. 

По думите на комисар Терзийски сред категориите издирвани лица са безследно изчезнали и лица с влезли в сила присъди, с наложена мярка "задържане под стража" и бегълци от затвори.

Той отбеляза, че работата на МВР ще се улесни при издирването на лица от тези категории, ако бъде позволено на полицията да използва СРС-та за намирането им и да прилагат Закона за електронните съобщения.

Росен Ангелов, който е обявен за издирване с влязла в сила присъда е бил ангажимент на структури, извън МВР“, допълни шефът на националната полиция.

Шесторният убиец бе открит мъртъв на 7 януари в къща в село Луково. От прокуратуратура са категорични, че не съществува съмнение, че извършителят на масовото убийство в Нови Искър е Росен Ангелов и че той се е самоубил.

Главният прокурор Сотир Цацаров също изрази позиция, че Главна дирекция за изтърпяване на наказанието нямат капацитет за издирване на лица, за да се приведат в действие техните присъди и мерки и то трябва да се осъществява от МВР, а отвеждането им след това да се прави от ГДИН.

Той също така предложи да се направи нов модел на организация на работата на МВР, по подобие на Турция, Франция и Испания, който да позволи да има във всяко населено място полицейски сили. Според него върху районния инспектор има струпани много задачи, но той е неефективен.

"На хората им трябва полиция в градовете, жандармерия в селата със същите правомощия", допълни Цацаров.