Липса на пожарникари в сезона на пожарите - МВР търси 250 души, които да обучи. Тези свободни места са за пожарникари, водачи на специализирана техника и спасители, съобщава bTV.

Основните изисквания са няколко.

Задължително е да сте под 40-годишна възраст, да имате средно образование, да сте само български гражданин и да не сте осъждан.

Службата във Велинград е сред пожарните, в които има остра нужда от огнеборци. Там разполагат с модерна техника, но липсват хора, казва началникът Методи Ушев. "За тези три автомобила, с които разполагаме, имаме само един екип на дежурство", отбеляза той.

Във Велинград трябва да бъдат назначени 8 огнеборци. "Физическата подготовка на младите хора не е на много добро ниво", коментира Ушев.

Бъдещите пожарникари трябва да имат и силна психика. "Младите хора се плашат, защото е рискована професия", заяви Стоил Бележков от пожарната във Велинград.

Именно рискът и адреналинът са накарали Димитър Стоилов от ПБЗН - София да стане пожарникар. 25 години по-късно отказва да смени професията си и дава съвет на бъдещите си колеги: "Най-важното нещо е преди да си направил всяка една крачка, всяко едно нещо трябва да ти е в главата предварително".

И в столичната пожарна казват, че приемат нови колеги с удоволствие.

"Ще ги научим да работят в екип", увери Цветан Миронов, командир на екип в ПБЗН - София.

Стартовата заплата е около 1000 лева.

Свободни позиции в "Пожарна безопасност и защита на населението" има и за двама водолази. Всички изисквания на министерството на вътрешните работи са качени на страницата на МВР