Опашките от камиони по границата с Турция са на път да бъдат премахнати. От полицията предлагат, като временен вариант, да се отвари стара пътна връзка на 5 километра преди пункта и да се пренасочи товарният трафик към старият международен път, предаде bTV.

Често шофьорите прекарват часове на опашката, без да слизат от тировете, защото трафикът на магистралата може да се окаже опасен.

Изчисленията показват, че заедно с паркинга, буферната зона може да поеме до 250 камиона. Проектът трябва да бъде изготвен от Пътната агенция.

"Идеята е да може пропускането на тировете към граничния пункт да е контролируемо, тировете да се подреждат и поетапно да се пускат", коментира инж. Радостин Ламбрев, директор на ОПУ- Хасково.

За целта ще бъдат изградени няколко светофарни системи, а контролът ще е от Гранична полиция. Проектът вече е съгласуван на областно ниво, предстои да бъде реализиран в синхрон с няколко министерства.

Капитан Андреево е най- натовареният пункт в Европа. Само за миналата година през пункта са преминали над половин милион камиона. Всяка година трафикът се увеличава. Заради няколкокилометровите опашки понякога тираджиите буквално живеят там с дни и присъствието им там представлява риск и аз останалите шофьори.