Засилено полицейско присъствие по основните пътища на страната ще има до 24.00 часа на 16 септември, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Във връзка с усложнената пътнотранспортна обстановка и зачестилите случаи на пътни инциденти с ранени и загинали и въведената временна организация на движение в определени пътни участъци поради ремонти, Главната дирекция "Национална полиция", заедно с областните дирекции на МВР е предприела активни мерки за подобряване безопасността и организацията на движението.

В операцията са включени всички служители с правомощия за работа по контрол на пътното движение. Те ще следят за нарушения по автомагистралите, главните пътища, в населени места и участъците с концентрация на катастрофи.

Специално внимание ще бъде обърнато на скоростните режими; управление от неправоспособни водачи, неправилно изпреварване, отнемане предимство на пешеходец (особено на пешеходна пътека), преминаване на червен светофар, неизползване на обезопасителни системи, колани и каски, неспазване на хоризонтална и вертикална маркировка, проверка за наличие на алкохол в дъха и наркотични вещества и техните аналози на водачите на МПС, както и за движение в лента за принудително спиране и движение в платното за насрещно движение на автомагистралите.

Препоръчва се на шофьорите да са изключително внимателни, когато преминават през натоварени участъци, както и по трасетата, на които има ремонтни дейности. В момента от км 47 до км 49 в посока София на АМ "Тракия" поради ремонтни дейности движението се осъществява в изпреварващата лента. Пак заради ремонти на няколко места по АМ "Хемус" в частта й до София има въведени временни организации в няколко участъка - основно по виадукта "Коренишки дол" и тунел "Витиня". Там движението е интензивно, което изисква от водачите да са търпеливи и внимателни. Поради ремонтни дейности на път I-1 Монтана-Враца е въведена временна организация през алтернативни маршрути.