Конкурс за подбор на още 250 пожарникари и спасители, които ще бъдат назначени в службите в цялата страна, обяви Министерството на вътрешните работи преди дни, каза началникът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ПБЗН/ Николай Николов във Враца, цитиран от БТА.

Началникът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" посочи пред ръководния състав на регионалната дирекция във Враца, че страната навлиза в сезона на горските пожари. Той припомни трагедията след горските пожари в съседна Гърция, както и продължаващата борба с огнената стихия в САЩ, Швеция и други европейски страни.

Николай Николов каза, че пред служителите на пожарната най-важната задача е да не бъдат допуснати човешки жертви в евентуални горски пожари, а след това да се ограничат икономическите и екологични щети. Той каза, че правителството е отпуснало средства за преоборудването на военните вертолети "Кугър", за да могат да ползват при гасене на пожари от въздуха.

Продължава работата по създаването на доброволни формирования за борба с бедствията и авариите, допълни още Николай Николов. Досега са регистрирани повече от 3000 доброволци и само в 15 общини в страната няма регистрирани доброволни формирования.

Главен комисар Николов посочи, че са известни проблемите пред местните власти в по-малките общини като обезлюдяването и застаряващото население. От 2019 година кметовете на общини ще получават още началото на годината държавната субсидия за доброволните формирования, което ще им позволява по-добре да планират разходите, отбеляза той.

Главен комисар Николов връчи днес наградата "Почетен знак на МВР"- трета степен, на главен инспектор Кирил Василев, началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" към Регионалната дирекция ПБЗН във Враца. Отличието, което му се присъжда със заповед на министър Валентин Радев, е за цялостната му дългогодишна работа като служител от пожарната, както и конкретно за дейността му при ликвидиране на природните бедствия, сполетели населени места в областта от началото на годината. Николай Николов посочи при връчването на награда, че главен инспектор Василев е пример, които трябва да се следва, но служителите, които карат хората да вярват на пожарникарите и спасителите и да разчитат на тяхната помощ.

"Внимание, опасност от пожари!

От ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" днес съобщиха, че с повишаването на дневните температури значително се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в природата. За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъде опазена селскостопанската реколта, гората и имуществото ни, огнеборците припомнят основните правила за пожарна безопасност през летния сезон:

- недопустимо е изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда;

- всички моторни превозни средства, които влизат в горите или извършват селскостопанска дейност, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри;

- преди да запалите огън - уверете се, че не е ветровито, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене;

- не оставяйте огъня без наблюдение, а накрая внимателно го изгасете;

- не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и гасенето при реална опасност от пожар;

- разчистването на сухи треви и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места, а не чрез изгаряне;

- забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи, забранено е паленето и опалването на стърнищата.

При пожар потърсете помощ на телефон 112.

На страницата на НИМХ може да проверите как ще се промени индексът за пожароопасност през следващите 48 часа.