Пресцентърът на МВР разпространи снимки и видео от ареста на двамата разследващи полицаи от "Гранична полиция", които в края на миналата седмица бяха задържани на Калотина заради подкупи, които искали от разследвани за трафик на мигранти. Първоначалната те настоявали за по 4000 лева на човек, но след това я намалили на 2000.

Ръководителят на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР ст. комисар Стефчо Банков обяви, че проведената специализирана операция по задържането на разследващи полицаи от ГПУ "Калотина" с подкуп е контролирана лично от министъра на вътрешните работи.

Единият от задържаните е бил наблюдаван от дълго време. Разследващите са установили контакт със заподозрените под претекст, че те са застрашени и им помагат, което дава съответния оперативен ефект. Така, благодарение на отличната оперативна работа, подкупните служители са задържани с белязани суми.

Снимка: МВР

Ст. комисар Банков уточни, че единият от тях е с над 10-годишен стаж като разследващ полицай и е билнаблюдаван от дирекция "Вътрешна сигурност" заради нееднократни сигнали срещу него за злоупотреба със служебно положение. Той и колегата му са действали екипно, спрямо двамата са прилагани СРС-та, за участие в престъпната схема е задържана и жена, управител на заведение.

За разкриването на корупционната схема принос имат и самите ощетени лица, допълни още директорът на "Вътрешна сигурност" и призова в случай на корупционни практики гражданите да сигнализират в МВР. По думите му това разследване е красноречив пример за сътрудничеството между МВР и изпълнителната власт.

По-рано Ангел Илиев - изпълняващ функцията ръководител на Специализираната прокуратура, уточни, че служителите на МВР са злоупотребявали с имената на магистрати от София-област, за да създадат впечатление, че искат парите с цел да уредят дела или лично за магистрати. Установено е обаче, че такива не са получавали пари.

Снимка: МВР

"Парите са давани на два транша. Първоначално те са били насочвани към жена, която е близка на един от полицейските служители. Тя е работела в заведение в София", каза Илиев.

Парите трябвало да бъдат легализирани през оборота на заведението. В последния момент обаче лицата се "полакомили" и предпочели да вземат лично парите.

Снимка: МВР

Съдът е приел, че има налични доказателства, че задържаните могат да извършат ново престъпление или да повлияят не свидетели или на хода на производството, търсейки контакт с действащи свои колеги.

На тримата задържани са наложени мерки за неотклонение "подписка". Специализираната прокуратура е протестирала определението на съда за налагането на най-леките мерки за неотклонение. 

Снимка: МВР