Сигналът е получен вчера около около 13.30 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Двамата инспектори отишли на рутинна проверка в механа на столичния бул. "Княгиня Мария Луиза" и изнудвали управителя да им плати подкуп, за да не констатират евентуални нарушения. Полицаите веднага започнали издирване и потърсили съдействието на Агенцията по безопасност на храните.

По-късно са задържани д-р Янко Рошкев - на 62 години и д-р Еличка Александрова - на 61 години  - и двамата - главни инспектори към отдел “Контрол на обекти за търговия на дребно” към Областната дирекция по безопасността на храните – София.

От Рошкев са иззети две банкноти от по сто лева, дадени от управителя на заведението.

Двамата са задържани за 24 часа в Районното управление "Транспортна полиция" и е образувано дознание за получаване на подкуп чрез изнудване. Днес материалите ще бъдат докладвани в Софийската градска прокуратура.

"Изключително неприятна е ситуацията със задържаните двама инспектори", заяви изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, цитиран от "Фокус". Той призова всички, които изпаднат в подобна ситуация да сигнализират, защото агенцията ще бъде безкомпромисна към подобни нарушения и престъпления.

На 10 февруари т.г. министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали откриха новата Агенция по безопасност на храните. За изпълнителен директор бе назначен бившият ветеринар №1 д-р Йордан Войнов. Структурата ще контролира 647 000 обекта в страната, които са свързани с производството и продажбата на храни.

Последна актуализация в 19,55 ч.