Силите на Охранителна полиция и на жандармерията са в готовност да следят за нарушение на обществения ред и противоепидемичните мерки в празничните дни, най-вече заради абитуриентите, които се готвят и вече се събират по големите паркинги. Противоепидемичните мерки са за всички и ако има струпване на зрелостници, ще се съставят актове. Това каза главен инспектор Дарин Димитров от отдел "Охранителна полиция" към ГД "Национална полиция" на брифинг на бул. "Цариградско шосе" във връзка с очакваното засилване на трафика в страната.

"Към специализираните полицейски операции ще бъдат включени сили на Жандармерията. Ще се следи за безопасността на движението, спазването на противоепидемичните мерки, както и спазването на обществения ред. Силите на реда в градовете ще са насочени приоритетно в районите на училищата, паркингите на големите хранителни хипермаркети, моловете и места, където е възможно струпването на голям брой хора. Ще има и екипи, които ще следят за опазването на обществения ред", посочи Димитров.

По повод предстоящите балове, Димитров посочи: "Най-сериозните нарушения до момента са за струпване на паркинги на магазини от зрелостници, които искат да празнуват. Противоепидемичните мерки са за всички и колегите, които се отзоват на място, ще съставят актове".

"От СДВР са предвидени допълнителни екипи, за да се опази общественият ред на 24 май и да се спазват мерките, които здравният министър е наложил", допълни той.

Засилено полицейско присъствие ще има в следващите дни и по пътищата у нас заради интензивния трафик, който се очаква във връзка с почивните дни, съобщи Николай Крушарски от Пътна полиция. Той допълни, че там, където е необходимо, екипите на МВР ще подпомагат водачите като ръчно регулират движението:

"Пътна полиция главно ще подпомага движението, при необходимост ще се включва да регулира, за да могат гражданите да напуснат градовете и да се придвижат по-лесно и безаварийно.

Ще бъде създадено реверсивно движение в посока изход от София в посока Перник, като днес и утре ще бъдат отворени 2 ленти в посока изход и една лента в посока вход. Обратното ще бъде в понеделник".