MBP оттегли пред съда направеното преди време искане Приходната агенция да провери дали журналистът Димитър Кенаров e внасял данъци, здравни и социални осигуровки и дали е член на Съюза на българските журналисти, съобщи БНР. 

Това стана на поредното заседание по делото, което той води срещу полицейското си задържане по време на големия антиправителствен протест на втори срещу трети септември миналата година. Днес пред съда свидетелстваха очевидци на задържането на Кенаров.

Искането прави юрисконсулт на МВР. Това става двадесетина дни преди властта да поеме кабинета "Янев", а настоящият вътрешен министър Бойко Рашков да смени главния секретар на МВР заради толериране на полицейското насилие на протестите миналото лято и да обяви, че разследванията за това ще бъдат преразгледани. Искането за пълна данъчна проверка е оттеглено днес от нов юрисконсулт с аргумента, че такава проверка е неотносима към съдебния казус.

Димитър Кенаров и Николай Варадинов

Снимка: Булфото

Преди заседанието журналистът разказа, че очаквал случаят да приключи бързо и МВР да му се извини. Вместо това се превърнал в мишена на държавни институции, използвани според него като бухалка.

Макар Димитър Кенаров да обжалва полицейския си арест, документ за това няма, защото - твърдели от МВР, в нощта на т.нар. Велико народно въстание той не бил задържан, а поканен в 5 PΠУ.

"Не, бях пребит, бях арестуван с белезници на паважа дълго време, въпреки че се идентифицирах като журналист. Това не помогна. И в крайна сметка след няколко часа бях откаран с още няколко души в Пето районно управление", каза журналистът.

Кенаров е задържан минути, след като на земята е свален Ясен Вълков, когото съдът изслуша днес:

"Двама мъже бяха с униформи черни, вляво от президентството, до голямото дърво, събориха ме, обърнаха ме и ме закараха там. Не мога да кажа, че са ме били, но ме натиснаха с коляно в ребрата. После ме болеше 2-3 седмици".

"Двaмa пoлицaи oтcтpaни и eдин oтзaд гo влaчexa, в ĸaдъpa ce чyвa ĸaĸ тoй пoвтapя тpи пъти: Жypнaлиcт cъм!", разказа пред съда пък фoтoжypнaлиcтĸa, документирала задържането и побоя над Димитър Кенаров.

Съдът разпореди за другото заседание да бъде направена видeoeĸcпepтизa нa пpeдcтaвeнитe ĸaдpи и да бъдат oписани oтличитeлни знaци нa пoлицeйcĸи cлyжитeли, пoдeлeниe нa MBP и oтличитeлни бeлeзи нa самия Кенаров.

Ето как журналистът коментира оттегленото искане на МВР да бъде проверен от НАП:

"Мисля, че е съвсем логично това решение. То беше безумно в самото си искане. Явно, че сега нали е сменен юрисконсултът от МВР и отношението изобщо към този тип задържания".