Полицията предупреждава гражданите да не се доверяват и да не дават пари на непознати, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В повечето случаи схемата се прилага спрямо възрастни хора в големите градове, които при първото обаждане са сами.

Сценариите може да са различни, но измамниците ще направят всичко възможно да задържат жертвата на слушалката, после ще я стресират, ще я изолират и накрая ще я убедят, че те са единственото възможно решение и тя трябва да направи всичко, което й кажат, посочват от МВР.

Всичко започва с обаждане от непознат. Възможно е от другата страна на слушалката човекът да се представи за служител на реда. В един от вариантите той ще предупреди, че ще последва обаждане от измамници, което се и случва.

Следва нов разговор, в който е възможно да се включи и друг човек, представящ се за роднина или лекар. Разговорът започва с това, че ваш роднина е пострадал, и че трябва да се осигурят пари за да му се помогне - било да се излекува, да избегне проблеми със закона, вариантите са много. Обикновено на тези думи никой не реагира, но започват брутални заплахи, езикът се променя, става крайно циничен. Жертвата в този момент вече е силно стресирана.

Снимка: МВР

Следва нов разговор, той пак е със "служител на реда", който уж успокоява жертвата и в подходящия момент я убеждава, че хората, които са я стресирали, могат да бъдат заловени, но за тази цел трябва да се заложи капан с пари или ценности, които тя спешно трябва да осигури, ще последват обещания, че парите или ценностите ще бъдат върнати.

"Добрият" герой от другата страна на слушалката ще даде и указания как да стане предаването на парите и ценностите. При всички мними гаранции, жертвата се е доверила, убедена, че помага, вярва в "добрата развръзка" и изпълнява указанията. Разбира, че е измамена, едва часове по-късно, когато номерата, с които е говорила, изведнъж замлъкнат, посочват от полицията. Междувременно измамниците са изпратили "мулетата" да вземат парите и правят всичко възможно да унищожат следите си, свързващи ги с престъпната дейност.