МВР няма да строи нови бежански лагери, успокои обществото заместник-вътрешният министър Красимир Ципов заради появилата се такава информация. Той поясни, че в три имота на МВР, близо до турската граница, ще бъдат обособени площадки, които ще се ползват само в извънредна ситуация при голяма бежанска вълна и само след решение на МС по извънреден план.

"Военният конфликт в Близкия Изток продължава и никой не може да даде гаранция дали няма да има нова вълна от мигранти. В същото време в Турция има над 3 млн. бежанци. Затова България трябва да има готовност във всеки момент", подчерта Ципов, цитиран от БТА.

По думите му обособяването на площадките се прави с европари и проектът приключва следващия януари. Това е определен още преди две години, като е говорено и с кметовете, и с областните управители и цялата процедура била съгласувана с тях, уточни зам.-министърът.

"До тези площадки няма свободен достъп. А с европарите ще се изгражда инфраструктура до тях. Aко България не изпълни това задължение, ще има санкция за страната ни, която ще трябва да се плати от бюджета. За да се обособят тези площадки, ще се строят пътища, ще се изграждат електро и водопроводи, огради и видеонаблюдение", каза още той.

На въпрос каква е разликата между лагер и място за временно настаняване, Ципов отговори, че към настоящия момент МВР разполага с капацитета на двата специализирани дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци и Любимец, с капацитет 700 места.

"До настоящия момент центровете са заети под 10% и през 2017, 2018 и от началото на 2019 г. са върнати над 3000 лица. По този начин се изпълнява един от основните приоритети на управленската програма, а именно връщане на незаконно пребиваващи хора в държавите им", подчерта зам.-министър.

Преди дни от обявена на сайта на МВР обществена поръчка стана ясно, че ще се изграждат селища за 280 души в Малко Търново и за над 1600 - в Елхово. Ще бъдат изградени и площадки за разполагане на контейнери освен там и в Любимец. Според информацията ведомството търси изпълнители на поръчка на стойност 9 313 900 лв. без ДДС. Тя е за изработването на проекти, изпълнението им и авторски надзор като срокът за реализацията е 6 месеца след сключването на договора. За центровете, които ще бъдат изпълнени с фургони от контейнерен тип, са определени терени, предоставени на МВР за ползване. За Елхово теренът от 27 000 кв м е на улица "Морава" 1 №73 където се намира и щабът на Гранична полиция. В Любимец площта 15 392 кв м и се намира на улица "Одрин" 73, а Малко Търново теренът от 7 500 кв м е на 7 500 кв м.

Снимка: БНР

Изисква се проектантът да предвиди навсякъде петметрова ограда на лагерите, като трите метра са от бетон, а останалата част е от бодлива тел. Най-скъпо ще струва изграждането на базата в Елхово, за която са предвидени 4 410 000 лв без ДДС, финансирането е от по линия на ЕС .

Заради появилите се информации за това жителите на Малко Търново обявиха протестна готовност, като заявиха, че категорично, че не желаят бежански лагер в близост до домовете си.