Набелязани са конкретни мерки и е създадена организация във връзка с всички прояви, свързани с честването на Деня на независимостта, чиито акцент ще е във Велико Търново, съобщиха от "Охранителна полиция"-ГДНП. Ще бъдат изградени допълнителни контролно-пропускателни пунктове, на които ще се извършват проверки включително и с метал-детектори. В почивните дни ще бъде засилено полицейското присъствие, в градовете ще има допълнителни полицейски екипи, а в малките населени места ще бъдат включени екипи на жандармерията.

През следващите 3 почивни дни се очаква и засилен трафик по пътищата на страната и през граничните пунктове. Основно вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено по направленията към ГКПП- тата с Гърция и пътната мрежа към Велико Търново.

Тези, които ще пътуват в посока на Велико Търново, могат да се възползват от сайта на общинската администрация, където е публикувана временната организация на движението. Още днес в следобедните часове ще започнем насищане на пътната мрежа с екипи на "Пътна полиция", обясни инспектор Петър Соколов от отдел "Пътна полиция". За територията на останалата част от страната също са предвидени екипи, които да подпомагат движението.

Той призова пътуващите да подават своевременно сигнали в случаи на агресивно шофиране, за да могат полицейските екипи, които са в близост до мястото да реагират бързо спрямо тези водачи и да бъдат предприети съответните мерки по Закона за движение на пътищата. Инспектор Соколов напомни, че в отделни участъци има продължаващи ремонти и апелира шофьорите да проявят повече толерантност, за да не се допуснат тежки инциденти.

Гл.инспектор Любомир Костадинов, от отдел "Пътна полиция" към СДВР добави, че от 13.30 часа на входно-изходните артерии на столицата ще се разполагат екипи, които да осигуряват трафика извън и в София. Очакваме потокът към магистрала "Хемус" да е голям, ще се опитаме да направим две ленти на изход, каза той. Той уточни, че по направление Перник лентите също са две, а за 24 септември ще се обърне още една лента за вход.

На магистрала "Люлин" няма да има ограничения за товарни и леки автомобили, но водачите трябва да се съобразяват с временната организация, тъй като там текат ремонти. Той напомни и за стесненията на 17-ти км на АМ "Тракия".

По повод шествието "Нощно каране" в София, в памет на загиналите мотористи, ще се включат около 1000 мотора и се очакват затруднения. Според предварителния график те няма да влизат в центъра на столицата и мероприятието трябва да приключи до 21.30 ч., според разрешението на Столична община.

Участниците са предупредени да са с изправни мотори и с документи, които ще бъдат проверявани. Във връзка с Деня на мобилността в утрешния ден ще бъде затворен "големият център" в столицата от 10.00 до 17.00 часа.

Това няма как да не създаде допълнителни затруднения на хората, които се предвиждат между "Люлин", "Цариградско шосе" и "Младост", допълни той.

Главен инспектор Аксиния Дейкова от ГД"Гранична полиция" съобщи, че вече се наблюдава засилен трафик по границата, но засега няма струпвания. За следващите дни ще бъдат осигурени максимален брой служители по граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Румъния.

Тя препоръча преди да се предприеме пътуване, да се предвиди достатъчно време, след това да се провери валидността на документите, които ще бъдат ползвани за пътуване. Особено внимание да се обърне на документите, които придружават непълнолетните и малолетните лица. По думите ѝ е създадена организация, така че на граничните пунктове да се осигури добро взаимодействие с останалите служби в граничния контрол.