След провалени преговори за по-високи заплати - полицаите излизат на национален протест навръх професионалния си празник на 8 ноември. Това обявиха от синдикалната организация на служителите в МВР след среща с вътрешния министър Христо Терзийски.

Протест на полицаи ще има в неделя, 8 ноември, в градинката пред църквата Свети Седмочисленици до МВР, след като на днешната среща не беше постигнато разбирателство, обяви председателят на синдиката Валентин Попов.

"В момента не можем да се разберем, защото министър Терзийски, без да му държа сметка за това, няма откъде да извади нещо повече от вече приетите от Министерския съвет, ако не се лъжа 154 милиона, което значи 10%. С 10% няма как да спрат протестите ни", уточни Попов.

От синдиката обясниха още, че ако след първия си голям национален протест отново няма разбирателство между синдикатите и ръководството, протестите ще продължат и с национални и с регионални прояви.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР настояват за увеличение на заплащането на полицаите, различно от предвидените 10% от 1 януари 2021 година. Причините за исканията са, че полицаите са на първа линия в борбата срещу коронавируса. От синдиката вече направиха няколко предупредителни протеста в страната. Полицаите са недоволни, че не са включени в списъка на ведомствата, където заплатите ще бъдат вдигнати с 30%.

"Колегите и то, според мен, доста основателно се почувстваха пренебрегнати и обидени. Съгласете се, че на фона на тези до 30%, за които става дума във въпросното постановление, едни 10% за нас звучат наистина малко обидно", коментира Валентин Попов.

От своя страна министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обясни, че е възможно след като проведе срещи с всички синдикати в системата на МВР да бъде проведен и Съвет за социално партньорство.

Представители на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" ще се срещнат утре от 14.00 часа с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за повишение на заплатите с повече от 10 на сто през следващата година, съобщиха от КНСБ.

В своя позиция преди седмица от синдиката изразиха недоволство от заложения в бюджета за 2021 г. ръст на възнагражденията и настояха за започване на преговори с правителството за предвиждане на повече средства за заплати и капиталови разходи.

"Видимо от проектобюджета, дейността на служителите от ведомството, които над осем месеца участваха в овладяване на пандемията и намаляване на последствията от COVID-19, ще остане недооценена. Чувстваме се крайно огорчени" посочиха в своята позиция от "Огнеборец".