На 8 септември т.г. в Сеул бе диагностициран първият случай на "Близкоизточен респираторен синдром (БИРС)" в Република Корея за последните три години, съобщиха днес от Министерство на външните работи.

Властите в Република Корея декларираха, че са взели необходимите предпазни мерки и няма опасност от разпространение на вируса.

Припомняме, че БИРС е вирусна респираторна болест със смъртност от 20-46%. Тя се дължи на нов коронавирус, пренасян от камили и може да се разпространи, когато някой е в тесен контакт със заразен за продължителен период от време. БИРС е твърде нова човешка болест, с много висока смъртност. Инкубационният период е от 2 до 14 дни и се характеризира с треска при температура от 38 градуса, кашлица, недостиг на въздух и диария. Южна Корея бе засегната от епидемия на болестта през летните месеци на 2015 г., в резултат на която имаше 38 смъртни случая и 186 заразени. По данни на Световната здравна организация от вируса на БИРС в цял свят са заразени общо 1185 души, като най-малко 443 са починали. Няма ваксина или друго лечение на този вирус.

Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани при необходимост от актуална информация за болестта да посетят следния линк на интернет-страницата на Korea Centers for Disease Control and Prevention.