Представители на музикалния бранш се срещнаха днес с депутати от ВМРО в ПГ на "Обединени патриоти" и подкрепиха партийния законопроект, който предлага да се пуска повече българска музика по радиостанциите и в телевизионния ефир, съобщиха от формацията на вицепрезидента Красимир Каракачанов.

Законопроектът беше внесен още през януари месец от ВМРО, но не беше подкрепен в Комисия по култура и медии в парламента.

От страна на музикалния бранш присъстваха: Атанас Пенев (Б.Т.Р.), Деян Каменов (Д2), Петър Писарски ("Атлас"), Иван Гатев ("Контрол"), Васил Бележков ("Епизод"), Румен Бояджиев (класически и филмов композитор), Васил Гюров ("Ревю"), диджей Росен Стоев, музикантът Васил Стоев, Стойчо Иванов и Тихомир Георгиев, уточниха от партията.

"От ВМРО сме убедени, че българската музика заслужава достойно място в българския ефир. Важен е Вашият труд, защото Вие сте тези, които са създали вечните песни на България. Чрез нашия законопроект целим и да стимулираме младите български изпълнители да останат и да се реализират в България", обърна се Мария Цветкова - член на Комисията по култура и медии в НС, към присъстващите от бранша.

Наско от Б.Т.Р. изрази възмущението си, че преди няколко месеца бе наложено на хранителните вериги да предлагат определен процент българска стока в магазините си. Защо това да не бъде приложено и в музиката, коментира той и добави:

"По този начин ще запазим парите да остават в нашата държава. Не става въпрос дали ние ще вземем на края на годината 2 или 4 лв. повече, става въпрос за културата. Българската музика трябва да остане като култура за нашите внуци".

Всички се обединиха около идеята за предстоящи бъдещи действия, чрез които ще популяризират каузата "За повече българска музика", както и за борбата относно приемането на такъв законопроект, който цели съхраняването на българщината.

В срещата участваха още депутатите Красимир Богданов, Деан Станчев и Йордан Йорданов, уточниха от партията.