Родната къща на бившия Първи секретар на ЦК на БКП и цялата улица "Васил Левски" в Правец се ремонтира, разказва в свой репортаж БГНЕС. Оправят се тротоарите, както и  парка срещу къщата.

"Отвсякъде идват хора, но най-много от България. Тези, които посещават къщата, говорят добри неща за Тодор Живков", казва уредничката на музея. Срещу два лева всеки може да посети официалната къща за гости и родния дом на Тодор Живков. В залата, където са изложени подаръците, получени от Тодор Живков, на централно място е поставено седлото за камила от либийския лидер Муамар Кадафи. В двора между официалната и родната къща всичко е готово за поставянето на нов бюст-паметник на Тодор Живков, което ще стане на тържеството на 7 септември.

През септември ще отвори врати и музей на тоталитарното изкуство, с близо 100 експоната, създадени през епохата на социализма.Това пише руският електронен вестник "Лента", на който се позовават АП и БТА.
Освен портрети и скулптури на различни партийни дейци, ще бъдат изложени и "картини, изобразяващи работническата класа", се казва в материала.

Първоначално българските власти планирали да нарекат музея именно "музей на тоталитарното изкуство", но АП посочва, че на сградата е изписано "музей на социалистическото изкуство", уточнява "Лента". Според българския министър на културата Вежди Рашидов музеят се открива, за да бъде запознато младото поколение с историята. По думите на Рашидов много от произведенията на изкуството имат висока художествена стойност и излизат извън рамките на пропагандата.

"Българските власти са инвестирали в музея 1,2 милиона евро. Подобни вече има в Чехия, Унгария и други страни със социалистическо минало. България стана последната страна, решила да открие музей на социалистическото изкуство", твърди "Лента". Изданието вижда в музеите от този род "идеални гробища за свалените герои (по-точно за техните изваяния)".

За България не бе лесно да "легализира" по този начин своето минало. Дебатите дали подобни музеи романтизират съветските времена или обратното - предпазват от "прелестите" на тоталитаризма, все още продължават. Страната обаче излезе с чест от трудната ситуация -  българският музей има чисто изкуствоведски характер, изтъква изданието.

Властите в София се надяват, че музеят ще може да възстанови похарчените два милиона долара за строежа и да се издържа самостоятелно. Социалистическата символика е твърде популярна сред туристите, жадуващи за екзотика. Добър пример за това е Берлинската стена.