13 нови случаи на коронавирус са регистрирани през последните 24 часа, в болница са настанени 5. Общо заболелите са 624 случая.  Изследвани са 494 човека. До момента са направени 18 512 проби. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг.

8 София, по един в Кюстендил, Пазарджик, Велико Търново, в Русе двама.

33 души са заразени в медицинския персонал, те са 5,3 %. 54 са излекувани. Няма починал за деня, средната възраст на починалите е 65 години.

В "Александровска" се изяснява причината за смъртта на починал след интубация, чака се резултата. 230 са болните в болница, 33 в интензивно отделение, във ВМА има един интубиран, заразен в период на химиотерапия.

230 са в болница, от които 33 са в интензивно отделение. 

Медицинските работници, дали положителни проби са 33 души.

Никой не е забранявал терапията на деца с увреждания, заяви Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос. Никой не е забранил да се разхождат децата с аутизъм. Той обясни, че от самото начало са заявили, че термокамерите не отчитат точни данни.  По-малко от 20% ефективността на термокамерите, допълни той. За да бъдат ефективни е необходимо устройствата да бъдат високочувствителни. Но при съмнения на термокамерите, се прави и тест с термометър.

В интензивните отделения има достатъчно легла за болни от коронавирус, увери ген. Мутафчийски. В момента има снижаване на заболеваемостта от други заболявания, включително и смъртността.

През тази година смъртността е с минимум 10% по-ниска от миналата година.

Хората в Банско ще бъдат тествани, когато постъпят тестовете. Ген. Мутафчийски заяви, че са получили уверения на фирмата, че тестовете ще пристигнат в понеделник или вторник. В момента се прави уточнена с РЗИ кои контингенти ще бъдат обхванати и кои ще са на случаен принцип.

Има двама екстубирани, но не са доказани като изчистени от вируса, това са медицинско лице от ИСУЛ и военен от "Пълмед".

Психолозите и психиатрите могат да работят "при взимане на съответните мерки за дистанция, за дезинфекция и съответни предпазни средства. Включително могат да правят и телефонни интервюта със своите пациенти. Никой не го е забранявал, както и с децата с увреждания", допълни той.

"България не изнася защитни облекла, защото все още не е наситила собствения си пазар и то най-вече звената, които наистина са на предния фронт с коронавирус инфектирани. Това са отделенията, в които се работи", обясни проф. Мутафчийски.

Той нарече "абсолютно грешна теза" идеята на някои държави да се откажат от покупка на респиратори: "Не може да се избегне интубация при хора, които имат нужда от интубация. Въпросът е разширяването на броя на болни с дихателна недостатъчност, които с мощна кислородотерапия, без да е интубация, да бъдат поддържани. Но, когато настъпи времето за интубация, с нищо друго не може да да бъде заместено".

"Малкият брой на положителните проби може да се тълкува само по един начин. Още първите анализи, които се направиха от Китай, много добре звучаха: Две седмици, ако преди възникване на епидемията, се вземат мерки - със 70 и няколко процента намалява броят на заболелите. Ако се направи с три седмици, намалява с 80 и няколко процента. Това е израз на правилно взетите мерки и навременно взетите мерки, а не на нещо друго", каза проф. Мутафчийски.

"Виждате по репортажите в чужбина улиците са празни, по репортажите в България улиците са пълни. Това със сигурност ще ни се отблагодари един ден", добави той.

Детето с трехеотома, за което беше съобщено вчера, няма коронавирус. Има други заболявания и не му е поставена нито една ваксина.

Вече се правят и бързи тестове на журналисти.