Правителството взе решение, с което дава съгласие полковник Емил Тонев да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана със звание "бригаден генерал".

На 29 юли президентът Румен Радев определи с указ заместник-началника на Националната служба за охрана полковник Емил Тонев, да изпълнява правомощията на началник на НСО, считано от 31 юли 2020 г. Тогава с друг указ държавният глава освободи бригаден генерал Красимир Станчев. Преди това на 22 юли правителството даде съгласие бригаден генерал Красимир Станчев да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана. Станчев подаде оставка, след като стана ясно, че е поискал от редица държавни институции да бъде ограничен достъпът по море и суша до парк "Росенец" край Бургас, където е лятната резиденция на Ахмед Доган. Посоченият срок беше от 10 юли до средата на септември. Това предизвика още по-сериозно обществено недоволство, а Борисов заяви, че това е сценарий срещу кабинета, който няма нищо общо. Тогава и държавният глава поиска оставката на генерала.

Днес Министерски съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Националната служба за охрана за 2020 г. в размер на 500 000 лв. Средствата са необходими, за да може службата да осъществява своята дейност във външна среда в условията на пандемията от COVID - 19, както и във връзка с възникналата необходимост от прилагането на допълнителни мерки, свързани с предотвратяване разпространението и/или ограничаване на последиците от заразата.