От Мрежата за съвременна родилна грижа настояват в открито писмо за поредица от мерки, които да повишат качеството на грижите за раждащите жени. Повод за това са двата трагични случая на починали при раждането млади жени в Плевен и Сливен.

Бременната жена да има възможност да избира как да протече раждането, а акушерките да имат правото сами да израждат бебета при нормални раждания в ниско рисковите групи - това са част от предложенията, които могат да се включат в бъдещия стандарт по акушерство и гинекология, посочи пред "Хоризонт" Емилия Казълова, бивш председател на Алианса на българските акушерки.

Едно нормално раждане може да протече и само с компетентната подкрепа на акушерката, а при възникване на проблем да се намества акушер-гинекологът, защото много от жените търсят преди всичко отношение и разбиране, когато раждат, мотивира част от исканията дългогодишната акушерка.

"Ние не сме безгрешни. Никой не е безгрешен и когато се допускат някакви грешки, човек трябва да си вземе поука от тези грешки и изводите и да не ги повтаря", споделя Казълова, визирайки последните два смъртни случая на родилки.

Раждането е много индивидуален процес за всяка жена и нещата не могат да бъдат много точно рамкирани - трябва да има възможности и за практики, които са доказали по света, че вършат чудесна работа, смята тя.

Исканията за подобряване на качеството на родилните грижи не са насочени срещу лекарите, те ще бъдат от полза и за тях, подчерта  и Христина Шопова от Мрежата за съвременна родилна грижа.

"В момента в България няма действащ АГ стандарт, а това е от изключително значение и то е важно не само за раждащите жени, техните семейства и бебетата им, но и за лекарите", смята тя.

Като няма правила и утвърдени стандарти за работа, това създава несигурна среда и всичко зависи от субективната преценка в даден момент, обяснява Шопова. "Това не е война ние срещу лекарите, а по-скоро една обща сигурна среда за всички нас", категорична е тя.

Новият стандарт за акушерство и гинекология е крайно необходим, казва и Емилия Казълова: "Стандартът дава отправна точка, но тя не може да гарантира благополучния изход, защото има ситуации, в които понякога излизаш извън стандарта."

По отношение на майчината смъртност България поддържа съизмерими със средните за Европа нива, като през 2017 г., по данни на НСИ, по причини, свързани с бременността и раждането, са починали 5 жени при раждането на 64 359 бебета, посочват още от Мрежата за съвременна родилна помощ.

Те предлагат да се оптимизира функционирането на така наречения "регистър на ражданията", като в него се попълват своевременно и пълно данните за всички медицински манипулации и интервенции в рамките на всяко раждане.