Мост ще свърже най-северозападното село на Турция с най-югоизточното село на България. Това заяви валията на Къркларели Осман Билгин, цитиран за БТА от Нахиде Дениз. По думите му мостът ще бъде построен върху река Мутлу дереси (Резовска река) и ще свърже село Бегендик от турска страна и село Резово от българска страна. В момента се работи върху проекта, уточни той.

Двете села са граничните селища между двете съседни страни, които разделя Резовска река.

Бегендик е последното турско село край границата с България. Основано е от преселници от България и се намира в окръг Демиркьой. От отсрещната страна е българското гранично село Резово. Въпреки географската близост между двете села - разделя ги само реката - няма пряка връзка между тях.

"Започнахме работата по проекта за изграждане на мост на реката Мутлу, която е границата между Турция и България. Ние отдаваме голямо значение на този проект и искаме да го реализираме в най-скоро време. Понеже благодарение на него ще може да се отвори границата в този район и така ще се активизират връзките между Турция и България", каза валията на заседание на ангажираните в проекта институции.

На снимката: Български флаг се развя на брега на река Резовска (23 май 2011 г.)