Мощна буря с градушка удари Северозападна България. Леден дъжд с размерите на лешник падна в района на Монтана. За момента не е ясно колко и какви щети са нанесени, съобщава Нова тв.


Кадри на бедствието бяха публикувани в социалните мрежи. Синоптиците предупреждават, че опасният фронт се придвижва към плевенска и ловешка области.

Градушката в Монтана продължила около 10 минути, но съсипала до корен градините със зеленчуци, лозята и овошните дръвчета. Помлени са и най-близките ниви с жито и слънчоглед. "Всичко е побеляло от ледената покривка", разказа кметът Горанова.

Потеклите порои наводнили и улиците и домъкнали в центъра на селото много пясък. Дъждът и градушката били толкова силни, че автомобилите по международния път Е-79, превърнат в река, спрели, споделиха шофьори. Стопаните и местната управа в Горна Вереница все още проучват щетите.

В съседното село Долно Вереница ледената бомбардировка се разминала. От полигона за борба с градушките изстреляли десетина ракети и разбили опасния облак, част от него обаче се изляла над Горна Вереница, където живеят 110 души. Никой от тях не е застраховал домашната си градина.