Това обясни председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) д-р Любомир Киров, цитиран от БТА.

През последните дни синоптиците регистрират температура на морската вода по Черноморието ни от 30 градуса по Целзий и дори малко над тези стойности.
Опасна е температурата извън водата, върху пясъка, добави Киров.
По думите му продължителното излагане на слънце в горещите дни е противопоказно за хората със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, стенокардия и преживелите инфаркт. За тях е по-рисково да бъдат на слънце продължително време, но няма страшно да влязат във водата и да й се насладят, коментира лекарят.

Препоръчително е излагането на плажа и влизането във водата да бъде в сутрешните и по-късните следобедни часове, когато слънцето е по-слабо, предупреди лекарят.

Очаква се високите температури на морската вода по Черноморието да се запазят до края на август, каза в интервю за БТА доц. д-р Георги Корчев, генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
Не може да се даде еднозначен отговор каква е причината за високата температура на морската вода напоследък, явлението се дължи на сложен комплекс от фактори, каза Корчев.

Липсата на висок родителски контрол и слабата плувна подготовка, особено сред младите хора, водят до много удавени деца годишно в България, каза шефката на Водноспасителната служба към БЧК Теодора Томова. За година удавените у нас са около 160 човека, като около 18% от тях са деца до 17 г., изведе черната статистика Томова. В света всяка година от удавяне загиват около 500 000 души.

Непознаването на опасностите при къпане и плуване, незнанието и неумението да се излезе от опасни ситуации във водата и незнанието как да се помогне на човек, който се дави, са трите основни причини за трагичните инциденти. По-големият брой удавяния - 75-80 на сто, стават във водоеми във вътрешността на страната, които не се охраняват от спасители.

"Препоръчвам плуването успоредно на морския бряг, а не влизането навътре. Ако все пак сте решили да се отдалечите, плувайте винаги в група. Така все някой ще помогне при нужда", съветва Томова.
В такива случаи е задължително групата да се придружава от спасителна лодка, заради вероятността в даден момент повече от един човек да се нуждае от помощ.

Вижте видео от плажовете по Черноморието