Това ще стане на среща със зам.-генералния секретар на ЕК Параскеви Миху утре.

Идеята беше подкрепена от 13 от кадровиците, 5 бяха против. Соня Найденова мотивира отрицателния си вот с това, че предложението е направено в последния момент и няма никакви мотиви за него.

Калин Калпакичев пък гласува против Узунов да бъде представител на съвета на срещата, предаде "Правен свят".

Вносителката на идеята Незабравка Стоева заяви, че на Узунов ще се предоставят документи за свършеното от ВСС през последните години и така щял да обоснове отпадането на мониторинга.

На това Юлиана Колева реагира остро:

"Това не е начин да блеснете в последната минута. Ние трябва да говорим за това каква е нашата политическа теза, в добрия смисъл, по този въпрос и тя не е ей така, просто да отпадне мониторингът".

Мнозинството обаче не се съгласи с нея и прие предложението.

В края на октомври председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, в което заяви, че мониторингът над България ще отпадне до 2019 година, но дотогава проверките ще обхванат и ВСС, и Съдебния инспекторат.

Юнкер заяви, че напредъкът, който страната ни отбелязва по механизма за наблюдение, предполага предприемането на "по-динамичен подход за пълно отчитане на трайните тенденции", които може да се изгубят "при годишната цикличност на докладите".

Междувремнено румънският министър на правосъдието Флорин Йордаке заяви, че Румъния изпълнява всички условия за премахване на механизма за сътрудничество и проверка. Той се срещна днес с Параскеви Миху, за да обсъдят функционирането на механизма за наблюдение над страната.

"Аз не мисля, че трябва да чакаме до 2019 г.", отбеляза Йордаке, цитиран от информационният сайт Зиаре и БТА.

Няма да канят румънският главен прокурор по корупцията

Същевременно мнозинството във ВСС отказа да покани Лаура Кьовеши – главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния, както предложи Калпакчиев.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че са водени разговори с румънски магистрати и е постигнат проект на споразумение между българската и румънската прокуратура, както и отделно споразумение с антикорупционната прокуратура на северната ни съседка.

Но тъй като главният прокурор на Румъния подаде оставка, подписването на споразумението е било отложено.

"В момента вървят разговори с новия посланик на Румъния у нас и е станало ясно, че контактите ще бъдат възстановени при новия ръководител на структурата", обясни Цацаров.

Според него е странно ВСС да отправи покана само на Кьовеши.

Само Калпакчиев и председателят на ВКС Лозан Панов подкрепиха идеята за съвместни обучения на български и румънски магистрати.