Учебници с повече от 64 страници да се издават в две части и учениците да носят в раниците си само тази, която им трябва. Това е едно от предложенията на представители на Министерството на образованието в отговор на писмената жалба на петокласничката Теодора Божкова от столичното 35-о училище, че раницата й е твърде тежка -  8 кг, което е 1/5 от теглото й.

Други варианти, споделени вчера и от министъра на образованието Красимир Вълчев в Стара Загора, са използване на олекотена хартия за сметка на качеството на изданията, както и увеличаване броя на електронните учебници - този въпрос стои постоянно на дневен ред, каза Вълчев, цитиран от offnews.bg.

Друг вариант, според министъра, е да има шкафчета в училищата, където децата да могат да оставят помагала.

По думите на майката не петокласничиката – Лилия Божкова, от МОН са й предложила тетрадките на учениците да са по-нисък клас - по-некачествена хартия, но по-леки. Тя обаче не смята, че това е решение, "защото децата сега изграждат почерка си и е хубаво да пишат на по-висок клас тетрадки". Тя предлага учебниците да са по-нисък клас, но с повече съдържание, за да няма нужда от допълнителни помагала и сборници.

Тази сутрин раница на Теодора за училище  отново бе претеглена и се оказа, че тежи 6 кг и 500 грама. Или два пъти повече от тежестта, която, според здравните експерти, е допустима за нейните 11 години и 36 кг собствено тегло.

Колко трябва да тежи ученическата раница >>>

"Ние си позволихме да измерим само учебниците за конкретния ден, за да видим, колко е реалното им тегло. А то е 2,9 кг. И всичко онова, което е до 8 кг е всичко останало в ученическата раница", каза пред БНТ Пенка Иванова - директор на Дирекция "Учебници и училищна документация" в МОН.

Всичко останало, според Теодора и нейната майка, обаче, е задължително, а не по желание.

Петокласничката обясни, че освен 2,9 кг учебници в раницата й има тетрадки, несесер, боички по рисуване, бурканче..., все неща, които са й нужни за училище.

Сега Теодора очаква среща и с експертите от Държавната агенция за закрила на детето, тъй като жалбата ѝ била отправена до тях.

А от Агенцията увериха, че ученическите раници могат да станат по-леки. Още през лятото са започнали работа по проблема и вече са срещнали с почти всички училищни директори в София. Обсъдили са проблема на работни срещи, но до конкретни мерки за решаването му обаче, още не се е стигнало.

От Агенцията напомниха, че проблема ще трябва да се решава заедно с Министерствата на образованието и здравеопазването. А децата трябвало освен да споделят за проблемите си, да предлагат и решения.

"Да видим какви са техните решения, освен да чуем за проблема от децата, нека да видим как предлагат да се реши", коментира Даниела Черийска от Държавна агенция за закрила на детето.

Теодора и нейните съученици са готови да споделят идеи в Агенцията и чакат  покана.