Образователната поредица "Матурата на фокус" с уроци, насочени към подпомагане на подготовката на зрелостниците за изпита по български език и литература /БЕЛ/, публикува Министерството на образованието и науката в своя youtub канал.

Уроците се фокусират основно върху извеждането на езикови правила, представянето на ключови теми, идеи, мотиви, образи и герои на включени в учебно-изпитната програма творби, и на илюстрирането с примери и задачи, съобщи пресцентърът на МОН.

Към заснетите филми от ученици от Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика "М. В. Ломоносов" в следващите дни ще се добавят и нови уроци в помощ на подготовката на зрелостниците. Те са полезни и за всички, които искат да си припомнят основни правила от граматиката и знакови произведения на българската литература, посочват от МОН.

Първите 20 видео урока, свързани с организирането на задължителната матура по БЕЛ в 12-и клас, могат да се гледат и на сайта на БНТ 2. Те се излъчват от 4 май в делничните дни - в 11.15 часа, и в 16.15 часа. Останалите 22 урока, които вече се снимат в студиото на БНТ, ще бъдат качени също в канала на МОН. Докато бъдат записани всички уроци, сутрешният урок ще се повтаря следобед, информират от образователното министерство.

Онлайн уроци за подготовка за матурата по БЕЛ има и на сайта "Уча се" - вижте тук >>

Държавният зрелостен изпит по Български език и литература ще проведе на 1 юни. От изпитния материал отпадат лириката на Вапцаров, "Железният светилник" на Димитър Талев и "Тютюн" на Димитър Димов.

За зрелостниците учебната година приключва на 14-ти май, но те ще имат възможност за консултации с учители до 27-28-ми май, а до 29-и учениците ще бъдат уведомени със служебна бележка за допускане до изпита по електронен път.