Той отбеляза, че близостта е безспорен критерий, за да е по-удобно на децата - да имат достъп до най-близкото училище, заради безопасността им, но и за намаляване на трафика в столицата.

Уседналостта беше въведена в опит да се избегнат злоупотребите, а адресните регистрации в последния момент и регистрациите по месторабота на родителите, бяха основната част от злоупотребите през миналата година, припомни министър Вълчев.

По думите му за всеки критерий за прием в първи клас може да се каже, че е дискриминационен, а ние имаме доста либерална система за избор на училище. Всеки родител и в момента има възможност да кандидатства за записването на детето си във всяко едно училище, но критерият за близост е единственият, който дава предимство до най-близкото училище, каза образователният министър.

Той обясни, че в малка част от училищата местата ще бъдат запълнени от децата от първа група, в която са живеещите над три години в съответния район.

В София, където има недостиг на места в определени училища, на ниво община и град, ще има достатъчно места и децата ще могат да се запишат и в други училища, в които не са запълнени местата.

Втората група за прием на първокласници е с адресна регистрация от една до три години, а третата група - до три години.

Например 32-ро училище, Шесто и Седмо училище имат малки прилежащи райони, в центъра на София са, но училищата са големи и в тях се записват всяка година повече ученици, отбеляза министърът.

Всяка година имаме училища за записване в първи клас, в които желаещите са повече от местата и това налага да има система за прием, обобщи ситуацията в София министър Вълчев.

Попитан защо има сигнал за приема в първи клас до Комисията за защита от дискриминация, образователният министър отговори, че е нормално, защото има училища, в които желаещите да запишат децата си, са повече от местата в тях. Ако го няма критерият за близост, тогава децата няма да имат този достъп до най-близкото училище и ще има живеещи на 50 или 100 метра първокласници до дадено училище, да не могат да бъдат записани в него, коментира министър Вълчев.

Министър Вълчев припомни, че през миналата година най-много злоупотреби е имало при критерия за прием в първи клас, който е бил за местоработата на родителите. За този критерий почти всяко магазинче издаваше бележки за месторабота, добави той.

200 училища отварят врати за първокласници в София

Очаква се първокласниците в София за новата учебна 2018/2019 година да са около 12 300 или малко по-малко от настояващата учебна година. Това обаче е динамична прогноза, защото не се знае колко деца ще дойдат с родителите си от страната в София, за да учат в първи клас, както не може да се прогнозира дали деца със семействата си ще напуснат столицата преди 15 септември, каза за БТА Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието в София-град.

За всички първокласници в София ще има места за новата учебна година, увери тя.

По думите й през миналата година приемът в първи клас е реализиран в 202 училища в София, но той зависи и от това колко частни училища ще имат прием за първокласници.

През новата учебна година очаквам около 200 училища в столицата да отворят вратите си за първокласници, но вероятно децата ще са малко по-малко от учениците в първи клас от настояващата учебна година - по данните на ГРАО, като родени деца, обобщи Кастрева.

Тя съобщи, че приемът на документи за първи клас в София започва днес и ще продължи един месец. Класиранията се очакват да са след 20 май, а записванията на първокласниците става с оригиналите на удостоверенията за завършен подготвителен клас или група. Тези записвания на първокласниците в училищата са в началото на юни, информира Ваня Кастрева.