Обмислят се няколко варианта за процедурата по тестване на учениците, които ще се обучават присъствено, но разумният срок за връщане на децата от първи до четвърти клас не е следващата седмица. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пред bTV.

Тя обясни, че е необходимо да приключи обществената поръчка за доставка на щадящите тестове, за да има възможност Министерството на образованието и науката да въведе и да организира процеса на изследване.

"Работим паралелно, за да се види каква е спецификата на тестовете, как ще се правят - дали в класната стая или от родителя, как ще се изхвърлят и какви контейнери ще се използват", обясни заместник-министър Мария Гайдарова.

По думите й въвеждането на масов скрининг сред учениците ще съдейства за осигуряването на безопасна среда в училище.

"Ако се върнат най-малките ученици в клас, за учителите се обмисля или тестове или зелен сертификат, за да се обезопаси максимално учебната среда. Около 30% от общините са на онлайн обучение, като там има ротация", добави още тя.

Зам.-министърът на образованието обясни, че засега не се обмисля затваряне на детските градини, но всичко зависи от заповед на здравното министерство.