Министерството на образованието и науката (МОН) предлага за обществено обсъждане нов график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по провеждане на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална квалификация през следващата учебна година.

Няма промяна при матурите

С графика за провеждане на изпитите се предлага матурите да останат на същите дати. Първата матура - по български език и литература, е на 21 май, а втората по предмет по избор - на 23 май. Държавните зрелостни изпити по желание са в периода 28 май - 31 май, предвижда проектът.

Предлага се в поправителната сесия изпитът по БЕЛ да е на 28 август, вторият задължителен - на 29 август, а изпитите по желание - от 30 август до 4 септември.

По-късни дати за изпитите на седмокласниците

Следващата е първата година, в която по учебен план седмокласниците ще учат 36 учебни седмици, т.е. за тях учебните занятия ще приключат на 28 юни. Затова от МОН предлагат по-късни дати на националните външни оценявания (НВО), а не както досега през май, заедно с матурите на зрелостниците.

Предвижда се изпитът по БЕЛ да е на 17 юни, а по математика - на 19 юни. Подаването на документите за участие в приема за гимназиите ще е от 3 до 5 юли 2019 г. Резултатите от първото класиране на учениците трябва бъдат обявени до 11 юли , от второто класиране до 18 юли, а обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли.

Промяна се предлага и за външните оценявания за четвъртокласниците - на 9 май да се проведе изпитът по "Човекът и обществото", а на 10 май по "Човекът и природата". Проверката на знанията по български език и литература е предвидена за 14 май, а по математика - за 16 май.

Оценяването на дигиталните компетентности на учениците от X клас ще се проведе в периода 10-14 юни. Държавните изпити по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация се провеждат на три сесии - през януари, юни-юли и септември. Те са в зависимост от това, кога желаещите са придобили право да ги положат.

Четири са предвидените ваканции през следващата учебна година, които се предлагат с графика за почивните дни. Първата ще е от 1 до 4 ноември 2018 г. включително. По Коледа учениците ще почиват общо 11 дни - от 22 декември 2018 г. до 1 януари 2019 г. включително. Междусрочната ваканция ще е от 2 до 5 февруари 2019 г., като вторият срок трябва да започне на 6 февруари. През пролетта учениците от I до XI клас ще почиват от 30 март до 7 април 2019 г. включително. За дванадесетокласниците пролетната ваканция е от 5 до 7 април.

Времето за обсъждане на предложените от МОН варианти на графици е един месец от датата на публикуването им на официалната страница на министерството. Всички постъпили становища ще бъдат разгледани, съобщават от МОН.