МОН обмисля локално преминаване към дистанционно обучение на всички ученици при влошаване на епидемичната обстановка.

"Даваме възможност да се взима решение, което е обусловено от ситуацията в съответната община или област, както и от конкретната ситуация в даденото училище. За щастие има и учебни заведения, където не са регистрирани случаи на коронавирус", каза пред bTV зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Тя потвърди политиката на просветното министерство да не взема централизирани решения за затваряни на училища. До 10 ноември ще се вземе съвместно решение между МОН и здравното министерство за обучението на гимназистите, които са в двуседмично дистанционно обучение до 11 ноември

По думите на Михайлова е много важно малките ученици от начален етап да бъдат присъствено в класната стая.

"Локалният принцип е много по-верният в случая, защото имаш пряк поглед върху ситуацията - какъв е броят на отсъстващите ученици, на отсъстващите учители, на карантинираните ученици и учители или паралелки", обясни Михайлова.

Според нея е важно да се има предвид и преобладаващото мнение на родителите и то се знае предварително от самите директори.  Михайлова даде пример с училище в Търговище, където са подадени над 200 молби от родители за преминаване към дистанционна форма на обучение.

Колко трябва да е дълъг един онлайн час?

Той трябва да е по-кратък от класическия. Сега часовете при по-големите ученици е 45 минута, а при онлайн обучението трябва да е до 40 минути, каза Таня Михайлова.

Часовете може да са и 30 минути в зависимост от гимназиалния или прогимназиалния етап. За най-малките пък, според нея, трябва да е до 20 минути.

"Трябва да се спазва тази хигиена, която е задължителна от гледна точка на здравословните и безопасни условия", каза Таня Михайлова.

Маски в час за учениците от 11 и 12 клас

По-големите ученици от последния гимназиален етап - 11 и 12 клас, които са разделени на профили, могат да носят маски и в час, коментира още Таня Михайлова.

Тя обясни, че профилите по принцип се сформират от ученици от няколко класа - класовете "а", "б" и "в" например избират история. При тях има смесване на ученици от различни паралелки, като така се нарушава принципът на невзаимодействие с ученици от други класове. "Затова там биха могли учениците да бъдат с маски и в час", заяви тя.

От думите на Михайлова не стана ясно дали това ще стане задължително условие за гимназистите и ще се запише изрично в документ. Според нея обаче носенето на маски в час не е удачно за по-малките ученици, които няма как да стоят с тях по 6 часа на ден. просветният министър Красимир Вълчев също е на мнение, че маските в час са невъзможни за учениците. Учителите обаче трябва да носят предпазни средства.

Към днешна дата 623 са учениците, регистрирани с коронавирус. Карантинирани са близо 13 000 ученици и 117 паралелки. 859 са учителите с доказан COVID-19.