Просветният министър проф. Николай Денков подкрепя въвеждането на ваксинационните парспорти в училище, но е предложил на колегата си Стойчо Кацаров да бъде даден известен гратисен период за учителите преди да бъдат задължени евентуално да се ваксинират.

"Аз подкрепям въвеждането на зелен сертификат по отношение на учителите, педагогическия и непедагогическия персонал", призна Денков пред журналисти, но напомни, че решението за това трябва да дойде от Министерство на здравеопазването. Затова и днес от 14 часа предстои извънреден съвет по темата, както и по въвеждането на допълнителни ограничителни мерки във връзка с пандемията.

Учителите и непедагогическият персонал няма да бъдат длъжни да се ваксинират, ако представят доказателство с документ, че са изкарали коронавируса. Иначе ще бъдат принудени да правят тест всяка седмица, обясни министърът на образованието.

Той напомни, че в училище тези тестове са безплатни. Разрешени за използване са два вида от тях.

По-рано зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов анонсира, че зеленият сертификат може да бъде въведен не само за учители, но и за работещите в социалните домове и медиците. Специално за учителите той каза пред bTV: "За да учат децата, подобна мярка може да се обсъди и за целия училищен персонал, за да сме сигурни, че средата е безопасна".