От МВР обаче категорично опровергаха тези твърдения с видео записи от търговския комплекс и обявиха, че Кленовски, който е издирван с европейска заповед за арест във връзка с миналогодишната операция "Шок" срещу група, източвала банкомати в Европа, е бил с фалшиви документи.

Съдиите обаче го освободиха от ареста с мотива, че той не е осъждан, работи и е баща на 4 деца, предаде БГНЕС. Заради това, макар да отчетоха, че има опасност той да се укрие, магистратите прецениха, че мярката домашен арест е адекватна.

Съдията, който разгледа искането на прокуратурата на Кленовски да бъде наложено задържане под стража, е нашумялата напоследък председателка на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя беше обвинена от министър Цветанов, че работи за организираната престъпност, защото не наложила арест на наркотрафикант (оказа се, че всъщност е осъдила Васил Маникатов, докато е бил в затвора за друго престъпление, затова не се е наложило да прилага тази мярка - б.р.).

По повод пускането на Кленовски тя уточни, че изпълнението на мярката домашен арест и контролът върху нея по закон се възлага на МВР и затова не допусна, че той може да се укрие.
Тодорова не взе под внимание доводите на държавното обвинение, че в заповед за арест, издадена от Италия, се казва, че Кленовски е част от организирана престъпна група, която е извършила "безброй престъпления".

Решението на съда може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

След полицейската операция в мола на "Цариградско шосе", когато съпругата на Стефан Кленовски заяви пред медии, че е била бита и обиждана от полицаите, шефът на СДВР Валери Йорданов коментира, че "преди престъпниците ни бяха болни, а сега са нежни души".

Междувременно днес от МВР съобщиха, че ще предложат промени в закона, с които да бъде въведен стандарт, при който оръжие и помощни средства да се употребяват само при абсолютна необходимост.




Междувременно по-рано днес съдия Мирослава Тодорова наложи задържане под стража за Васил Маникатов, който след като неотдавна излезе от затвора, беше отново арестуван по искане на Гърция. В същото време Софийският апелативен съд уважи искането за екстрадицията му, но отложи изпълнението й, докато делото, което се води в България срещу него, не приключи.
Маникатов има присъда от 8 години лишаване от свобода за разпространение на наркотици, докато е бил в затвора. Именно тя е издадена от Тодорова през 2009 г. Делото обаче ще се гледа на още две инстанции, докато приключи окончателно.
След това Маникатов ще бъде екстрадиран в Гърция за изслушване. От южната ни съседка са дали гаранции, че той ще бъде върнат след това в България, за да изтърпи присъдата си, ако му бъде наложена окончателно такава.