Мобилен кабинет за очни прегледи тръгва из страната през май. Целта е да посети 48 населени места, за да направи безплатни прегледи на желаещите, предава bTV.

Инициативата е на експерти от Българското дружество по офталмология, Българският лекарски съюз и фармацевтична компания.

Прегледите ще се осъществяват в специализиран кабинет на колела. Доц. Александър Оскър обясни, че ще бъдат преглеждани приоритетни групи граждани - малки деца и възрастни хора.

"Всеки желаещ може да се запише, в голяма част от градовете вече имаме доста записани пациенти. Кампанията стартира на 10 с посещение в Самоков, продължава в Дупница и Гоце Делчев. Над 100 очни лекари от цялата страна ще се включат в тази инициатива", допълни доц. Оскар.

Целта е да се прегледат на 5000 деца и възрастни. Проф. Ива Петкова разказа, че се надяват чрез кампанията да се възбуди интересът на обществото към проблемите със зрението. По думите ѝ по време на пандемията от COVID-19 много хора са неглижирали очното си здраве.

"Може да се развие едно развито око, което цял живот да ограничи професионалната и всякаква друга активност на едно дете. При възрастните - глаукома, макулна дегенерация. Възрастните от една година не смеят да се прегледат", добави офталмологът.

При установяване на проблем, експертите ще пренасочват пациентите за допълнителни изследвания.