Резултатите на държавните зрелостни изпити по български език и литература след 12 клас са чувствително по-високи спрямо предходната учебна година. Това стана ясно на пресконференция в Министерство на науката и образованието по повод резултатите от матурите. 

На изпитите се явиха близо 60 хиляди дванадесетокласници.

Средният успех на задължителната матура по български език и литературата е Добър (4.20), като в точки това се равнява на 53.24 точки или с 2.61 точки повече спрямо резултатите от миналата година.

На втората матура отчетеният успех е дори повече - Добър (4.81).

Момичетата са постигнали по-високи резултати от момчетата. Отчита се, че зрелостниците подобряват уменията си да формулират теза, но продължават да изпитват затруднения с представянето на резюме.

Четири пълни шестици е получила завършилата Софийската математическа гимназия Десислава Илиева. Тя се е явила на български, математика, биология и химия.

Най-голям брой зрелостници са избрали английски, биология, география и философия като втори задължителен избираем предмет на тазгодишните държавни зрелостни изпити.

Най-малко са избрали матура по италиански език.

По региони най-високи са оценките в София-град, Смолян, Варна, Габрово и Велико Търново. 7 зрелостници са с по три пълни шестици, 73-ма - с по две пълни шестици и над 4500 - с по две отлични оценки.

"По-добрата мотивация с всяка изминала година оказва влияние върху общите резултати. Разликата идва от това, че все повече ученици записват в професионални гимназии", обясниха от МОН. 

С най-добър резултат на матурата по БЕЛ са зрелостниците от 91 НЕГ "Проф. Константин Гълабов. След тях са от 73-то СУ"Владислав Граматик", а на трето място - Американският колеж.

Преобладават зрелостниците, избрали да пишат есе пред тези, избрали интерпретативно съчинение. Около един процент от учениците са предали празни листове на последния въпрос, но има и такива, които просто са преписали текста на последния въпрос, без да разсъждават по него.

Министърът на образованието Кирил Вълчев заяви, че слабите оценки тази година са само 7-8%, летвата за тройка е 2,67 и затова от 2022 г. се обмисля промяна на тази скала. Отличните оценки са около 15%, а миналата година бяха 10%.