Веганските и вегетарианските продукти вече заеха своето място по щандовете на магазините в света. А Германия е производител на голяма част от новите артикули с такава характеристика. Това пише в своя статия Анке Котте в германската медия Focus.de. Според статистическите данни, 8 милиона души в страната се определят като вегетарианци, а един милион - като вегани.

За да отговори на въпроса - от какво точно се състоят продукти като мляко от соя, ориз или бадеми, хляб без глутен и сирене без мляко, от медията са се обърнали към Катерина Шерф, химик от Мюнхенския технологичен университет.

"Сгъстителите и стабилизаторите придават на продуктите-заместители правилната текстура, тъй като иначе голяма част от тях е вода. Те се срещат и в оригиналните продукти, но много по-малко като количество", казва Шерф.

Според нея, много хора не знаят, че мляко от соя например се състои от 90% вода. Ако това е известно на повечето от потребителите, те никога не биха купили този продукт. Но за да получи напитката нормална консистенция, към нея се добавят стабилизаторите Е 410 (смола от рожково дърво), Е 418 (геланова смола), Е440 (пектини). Тези стабилизатори се свързват с водата и така се получава търсения ефект, разкрива немският химик.

Шерф е категорична, че към тези напитки се добавя още захар и минерали, но това в никакъв случай не ги прави по-вредни отколкото оригиналните от мляко и месо. В известното сирене тофу например има соево брашно, вода, коагуланти и веществото нигари-морски магнезий. За да получи този продукт подобаващ външен вид, се слага още аромати, масло и захар.

"Но тези вегански продукти не са по-полезни от оригиналите или с по-добро качество от тях. Потребителите трябва да са наясно, че това са продукти, преминали силна преработка, при това съдържащи по-малко витамини от оригиналните", казва още в статията си Котте.