При повторно нарушение на Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти лицензът на мандрите ще бъде отнеман, обяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов на заседание на Комисията по земеделието и горите в парламента, предаде bTV.

Земеделският министър Мирослав Найденов запозна парламентарната комисия с подробности около наредбата, приета от Министерски съвет. По думите му правителството било водено от идеята за защита на потребителя. Преди седмица премиерът Бойко Борисов поиска върху млечните продукти с палмово масло да пише "Вредно за вашето здраве!".

От доклад на Агенцията по храните станало ясно, че все по-голям е процентът на млечни продукти, в които вместо мляко се влагат растителни мазнини. Мерките били предприети, „за да не се случи като с виното”, което се оказа без гроздов сок.
За опасностите при заместване на млякото с други суровини алармирали и животновъдите.

Министър Найденов призова да не се подвеждат потребителите, а да им се даде възможност за информиран избор. На това откликнаха присъстващи на заседанието млекопреработватели, сред които и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. Земеделският министър се застъпи за „българското, потребителите и бранша".

Според опозицията обаче целта на управляващите не е да защитят потребителя и неговото здраве, а да преразпределят пазара.
„Ако целта е да защитим здравето на хората, това не е подходът, а да им вдигнем доходите и да ядат нормално българско сирене. Българинът не е глупав”, каза депутатът Димчо Михалевски от Коалиция за България, цитиран от "Фокус".