Прокуратура повдигна обвинения и удължи на 72 часа ареста на четиримата младежи, които в петък вечерта се съблякоха голо до кръста 14-годишно момче в автобус на столичния градски транспорт, защото е с яке на ЦСКА. Вчера те бяха задържани и пострадалият ги разпозна. Освен това в рейса е имало камери, които са запечатали случилото се.

В официално съобщение на прокуратурата се казва, че на 21 февруари, около 20.00 часа, в автобус номер 404 е била отнета чужда движима вещ - червена на цвят тениска с емблемата на ЦСКА и червено на цвят горнище (анцуг), от владението на непълнолетния Р., с намерение противозаконно да бъде присвоена, като за това е употребена сила и заплаха - удар в областта на лицето и заплаха - извършителите се заканили: "Махай дрехите веднага, или ще те пребием!".

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършители са непълнолетните А., Д., Х. и Д. (по неофициална информация те се казват Антон, Денис, Христо и Дейвид - б.р.) - съответно на 15, 15, 16 и 17 години, които са действали като съучастници. Изготвено е постановление за привличането им към наказателна отговорност, като им е повдигнато обвинение за грабеж, за което могат да получат от 3 до 10 години затвор.

До този момент и четиримата задържани отказват да дават обяснения, съобщиха разследващи.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев се срещна с родителите и момчето, като по негова покана в срещата участва и вътрешният министър Младен Маринов. Двамата запознаха семейството с предприетите от органите на прокуратурата и МВР действия по установяване на извършителите на престъпното деяние. Установено е, че те са непълнолетни лица. Предвид високата обществена опасност на деянието, Софийска районна прокуратура е постановила задържане на четиримата обвиняеми за срок до 72 часа, се казва още в съобщението.

Снимка: Пресцентър на прокуратурата

Междувременно пострадалото момче, което учи в държавното спортно училище и след инцидента спечели титла по самбо, получи пълна екипировка, фенски артикули и маратонки от фракцията "Трапеза бойс" и журналисти, симпатизиращи на ЦСКА.

"Никой и никога не може да ти съблече "червената" любов и духа. Той е за цял живот", с това послание те са направили жеста за ученика.