В онлайн връзка младежи от Пазарджик поискаха от депутатите да инициират законодателни промени за лечението на българите с редки заболявания, които са навършили 18 години, предава БНР.

Поводът за това e тяхната съученичка Росица Малинова, която страда от муковисцидоза. Момичето се нуждае както от медикаменти, така и от белодробна трансплантация, но не получава помощ от държавата, защото е пълнолетна.

Младежите определиха инициативата си като битка за живота не само на своята съученичка, но и на стотиците българи , които са в нейното състояние.

"Ще ни подкрепите ли и ще бъдете ли готови с това до 14 януари 2021 г.?", попита Кристиан Димитров, обръщайки се към депутатите.

"Г-н министърът на здравеопазването каза, че ще ѝ поеме лечението. Това, което ще ѝ бъде поето от държавата, е всъщност единствено и само медикаментите. Т.е. тя, ако трябва да бъде изпратена в Швейцария с всички останали допълнителни разходи, трябва да ги поема тя", каза Гергана Николова.

"Редно ли е държавата да се хвали с високи рейтинги, а да не може тя да осигури за своите граждани спасение на собствената си територия", попита Кристиан Димитров.

От деветимата пазарджишки народни представители на онлайн срещата се отзова единствено Надя Клисурска от БСП.

В дискусията се включиха и депутатите Анна Славова от София и Виолета Желева от Хасково. Те се ангажираха до края на този депутатски мандат да инициират необходимите законодателни промени, които да помогнат на хората с редки заболявания.