Първата ми среща като министър с органите на местното самоуправление е Стара Загора, а поводът бяха случаите в последно време в Мъглиж и Гълъбово, при които бе оказана съпротива срещу служителите на МВР, имаше и пострадали полицаи. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов на срещата в Стара Загора.

"Обърнахме внимание, че първото нещо, което трябва да се направи е да има комуникация на ниво общности, тъй като във всяка една община

общността е най-силното нещо, което може да определи състоянието на обществения ред в самото населено място. Полицията се намесва тогава, когато има някакъв проблем. За това е необходимо да се работи повече с лидерите на тези общности и дори да се случи такава ситуация като в Гълъбово или Мъглиж, още на другия ден да бъдат организирани срещи и да се разясни, че законът е закон и той трябва да се спазва от всички. В този смисъл делим хората единствено по това дали те спазват, или не спазват закона", обобщи министър Младен Маринов.

Обърнато е внимание на необходимостта да се даде фокус върху малките нарушения, защото след себе си те водят до по-големи, които някъде преминават и в престъпление. Вътрешният министър уточни, че въпросите, дискутирани на срещата, са били конкретни и свързани с противодействие и превенция на престъпността, както и добри практики, които се прилагат за намаляването й.

"Говорихме за това, че трябва да се развива системата за видеонаблюдение в малките населени места. Това е бъдещето, системата дава възможност за по-ефективни действия и компенсира липсата на полицаи", добави той.

В рамките на срещата са дадени и предложения за законодателни промени. В този смисъл вътрешният министър изрази категоричната си позиция, че е по-важно енергията да се фокусира и да се работи върху това какво можем да направим в този момент при сега действащите закони. По думите му "най-лесно е да стигнем до извода, за това че трябват законодателни промени, но честата смяна на законите не води до решаване на проблема".

Министър Маринов коментира и въпросът за исканата пълна забрана за движение на каруците по пътната републиканска мрежа.

"Този въпрос е на дневен ред не само в малките населени места, той съществува дори и в столицата", добави още Маринов.

Според него е необходимо да се помисли как това да се регламентира във връзка със закона за движение по пътищата и общински наредби и определени части от урбанизираната територия да бъдат забранени за движението на този тип превозни средства.

"И сега е забранено, но няма механизъм, по който да се установява собственост и изземва", уточни още вътрешният министър.

Срещата на министър Маринов с кметовете на областта се проведе в сградата на Областната управа на Стара Загора. На нея присъстваха директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, директорът на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Георги Хаджиев, началниците на районните полицейски управления, окръжният прокурор Дичо Атанасов и районни прокурори, депутатът Маноил Манев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова. Участниците отбелязаха постигнатото високо ниво на доверие и взаимодействие с полицейските структури в региона.