Министърът на вътрешните работи Младен Маринов изнесе пред журналисти направена от него статистика за криминалните престъпления - преди и сега. През 1990 г. е имало 400 убийства, а за последните три години те са под 100, като разкриваемостта е почти 95 до 99 процента, каза във Варна министър Маринов. Там той наблюдава учение за спасяване при авиационна катастрофа.

Престъпност има, но с нашите действия я държим в граница, която да не създава напрежение в обществото, отбеляза той. Министърът изтъкна, че МВР се стреми още повече да повишава разкриваемостта.

Маринов отчете намаляване на "структуроопределящите" престъпления, като се позова на данни на центъра за анализиране на битовата престъпност. Статистиката за последните три години показвала намаление от 2 до 4 процента за престъпления като грабежи, кражби и убийства.

Министърът подчерта, че се обръща сериозно внимание на битовата престъпност, това било приоритет. По думите му в последните години е било направено много по отношение на техническото оборудване, защото той и главният секретар държат на бързата и адекватна реакция на служителите на МВР.

Едновременно с това продължава операцията на жандармерията в малките населени места, отбеляза Маринов, цитиран от БТА.

Министърът изрази надежда да се намерят пари, имал подкрепата на премиера, за увеличаване от началото на следващата година на заплащането на нощния труд на полицаите. Младен Маринов припомни, че министър-председателят вече обяви увеличението на заплатите от 1 януари с 10 процента.

В момента правим всичко възможно да удовлетворим искането за увеличение на извънредния труд и смятам, че то е справедливо, каза Маринов.