26-годишната Елинка Зарова е издъхнала от белодробни усложнения в реанимацията на областната болница в Пазарджик, съобщиха от здравното заведение. Информацията бе потвърдена пред "24 часа" и от Марин Манолов - кмет на село Априлци, откъдето е жената.

Преди три дни в спешното отделение на болницата от белодробни усложнения почина и нейният 55-годишен баща Самуил Заров. Тогава, докато лекарите се борят за живота му, дъщерята която го придружавала, колабирала пред погледа на медиците. Тя незабавно е била приета в реанимацията на болницата в изключително тежко състояние. Направените в специализирана лаборатория изследвания показали, че младата жена е болна от грип А/Н1.

Двамата с баща и се разболяват около седмица преди да потърсят лекарска помощ в болницата, като през това време се самолекуват, което се оказва фатално. Младата жена оставя малко момиченце сираче.

"Цялото село е болно от грип. Такова чудо не е било в Априлци. Не помним и такава трагедия баща и дъщеря да починат през 2-3 дни от грип. Съобщих за случилото се в община Пазарджик, за да се вземат някакви мерки", заяви потресеният от трагедията кмет Манолов.

Със смъртта на Елинка Зарова починалите от белодробни усложнения в болницата в Пазарджик вече са пет, между които и 2-годишно момиченце.

Грипната епидемия в област Пазарджик беше обявена на 17 януари и все още продължава. Въпреки, че броят на болните намалява, нивата на заболеваемостта в региона продължават да са над приетите норми.