Свидетел на ужасяваща случка край езеро "Загорка" в Стара Загора разказа пред сайта "zarata.eu" потресваща ситуация, разиграла се на 10 септември вечерта пред очите му.

Някъде към 18,30 ч. вървяхме по алеята от южната страна на езерото и подминавайки заведението се заслушахме в думите на малко момченце, яхнало велосипедче без помощни колела.

"Сега отиваме на барчето да пием кафе" - изфъфли отговорно малчуганът на видима възраст около 4 г. и ние само се усмихнахме на неговата увереност за дейно участие в заниманието на възрастните, които се бяха спрели край него.

Дали направихме и 5-6 крачки и току зад гърба ни се изтърколи колелото с детето, стремително насочено към водата по бетонирания стръмен бряг на езерото, което ги погълна веднага, а отгоре където потънаха, не останаха дори кръгове. Секунди, насечени на мигове ужас, ступор и гонещи се мисли за реакция и решителност.

В този момент млад мъж изтича покрай нас, влезе във водата, докато тя му беше до бедрата той стъпваше на твърдо и в следващия миг и той потъна изведнъж. Страшно! От двамата нямаше следа. И за радост на всички нас, мъжът се показа, стискайки малкия. Излязоха и двамата, детето се разплака, майката - бременна жена, видяхме едва сега, заедно с още една жена.

Спасителят клекна край момченцето, хвана го за рамото и се опита да го успокои: "Не плачи, я виж, и аз съм мокър целия като теб." Майката извади телефон и се опитваше да звънне на бащата на детето, но беше в тотален шок.

В последният момент се притича и още един човек, който подхвана момченцето от спасителя му. После двамата извадиха от езерото и злополучното колело.

Всичко се разигра за не повече от 10 секунди - от падането на колелото, до изваждането на малкия.

Мъжът, спасил детето, е от Стара Загора и се казва Петко (самият той не пожела да се пише повече за него), който за инцидента каза само: "Не се поколебах и за секунда да спася детето. Все пак и аз съм баща, дъщеря ми е може би на възрастта на този малчуган."

Родителите на Христо са изключително благодарни на Петко. За тях той е истински герой!

Оказа се, че самият Петко не е добър плувец, но както сподели самият той:

"Не мисля, че съм извършил нещо особено. Всеки баща би реагирал по начина, по който го направих аз. Прибрах се вкъщи целият мокър, дъщеря ми ме прегърна с малките се ръчички и чак тогава освободих натрупаната емоция и сълзите ми потекоха. Разказах на съпругата ми какво се случи и се прегърнахме тримата."

А мястото край езерото си е опасно. Алеята е тясна, отстрани към водата няма никаква преграда. Там деца и възрастни карат велосипеди, ролери, кънки - колко е да се отклониш леко или да изтървеш управлението на колелото, а наклонът на бетонния бряг само ще увеличи скоростта на падането. Ето, майката беше до рожбата си и въпреки това не можа да предотврати инцидента."