Млад лекар спаси шестима души от Монтана с инфаркт за ден, съобщиха от Многопрофилната болница в града, където работи 33-годишният д-р Любомир Досев.

Най-младият от пациентите е на 34 години, а най-възрастният - на 88. С иновативен инвазивен метод младият лекар и екипът му са спасили общо 14 души от Монтана с инфаркт за последните три дни.

Случаите на инфаркт при все по-млади хора се дължат на липсата на първична профилактика, наднормено тегло, заседнал начин на живот, нездравословно хранене и тютюнопушене, обяви д-р Досев.

Статистиката сочи, че над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Според кардиолозите, възрастовата граница на хората, които получават инфаркт, се снижава с всяка изминала година.

Основните причини са стресът и неправилният начин на живот. При образуването на тромб се стига до остро запушване на сърдечните съдове. Голяма част от сърдечно-съдовите заболявания обаче са без симптоми, нямат външна изява и по статистика се оказва, че около 30% от инфарктите, които лекарите диагностицират са преживени без всякаква болка.