Четири дни, след като на сайта на Светия синод беше качено становище, свързано с абортите и новата стратегия за възпитанието за децата, стана ясно, че то е неофициално. До публичното му оповестяване се стигнало заради техническа грешка. Становището, което беше остро критикувано в обществото, всъщност било нещо като чернова, която не била гласувана официално от синода. Патриархът не бил одобрявал този текст, а изготвянето му било инициатива на Ловчанския владика Гавриил. Ето какво обясни той пред Dir.bg по случая.

- Митрополит Гавриил, какво стана със становището на Българската православна църква за абортите и възпитанието на децата. Има ли объркване, вие ли стоите зад него?

- Вижте, това е моя инициатива, защото искахме Светият синод да има становище за новата стратегия за децата, която се предлага. Въпросът е в това, че ние разбрахме 4 дни преди 8 февруари, когато щяха да се качат различни становища по темата на сайта на Министерски съвет, че трябва да имаме позиция. Потърсих съдействие от специалисти, с които сме работили по темите, но никой от тях не беше в състояние да напише текст. И тогава само един експерт от културно-просветния отдел на синода Десислава Панайотова беше чела по темата и пое ангажимент да изготви едно проектно-становище. Тя го направи. Видяхме го и й дадохме съвети да го съкрати и редактира. Казахме й, че има крайни неща и да ги промени. Просто не трябваше да се говори много за аборта, а да се каже едно изречение. На 6 февруари главният секретар на Светия синод епископ Герасим, защото ние нямаме среща скоро, изпрати на всички митрополити това проекто-становище за мнение. Никой не се е обадил да каже, че е против или че иска нещо да се коригира. Двама митрополити са се обадили, за да кажат да се пусне към Министерски съвет и да се спази срокът, а после ще се излезе с официално становище и ще се усъвършенства текстът. Но след като се пусна на сайта, стана това недоразумение.

- И какво следва...

- Аз днес пуснах на сайта на синода едно кратко обяснение, сега същото казвам и на вас. Желанието ми беше ние да не останем без становище в посочения срок към Министерски съвет, защото това е важно. И това е причината да побързаме. Иначе трябваше да чакаме до края на февруари, когато ще има заседание на синода. Самият срок да имаме становище ние вече сме го изпуснали, така че ще имаме ново становище. Този въпрос се обсъжда от дълго време.

- Значи да очакваме официална позиция на Светия синод за абортите и за домашното възпитание...

- Вижте, ще имаме. За да приемем едно становище, то ще се обсъжда. Ние конкретно в това становище не говорим за шамари, а за възпитание, което трябва да се извършва от семейството. И само при много крайни случаи, когато едно семейство се държи лошо, трябва да се вземат мерки. Това обаче не трябва да бъде система, както е някъде на Запад в Европа. Където някой от съседите се обажда, че се карат на детето и службите идват без да разпитват и могат да го вземат. Ако натам се върви, това не е приемливо за нас. Това беше накратко случката. Инициативата беше моя, защото ми се искаше да влезем в срока. Много хора ми се обадиха и ми казаха, че сме защитили българските деца - това е истината.

- Стана дискусия...

- Някои хора са против нашето становище и се чудят по какъв начин да го унижат. Има хора в България, които не искат да има възпитание на деца. Те най-много викат и вдигат шум. Това е. За абортите Светият синод няма да си промени мнението - това е смъртен грях, това е убийство на дете.