Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че откакто е владика много параклиси са били построени в епархията, основно по инициатива и със средства на хората.

"Вярата, желанието да прославят Господ, негови светци и Света Богородица подтиква миряните да създават молитвени домове за хората. Това е най-хубавото нещо, което човек може да направи - да построи храм. Това е единственото, което от всички строежи ще отиде с него на небето, другото остава тук", заяви той пред БТА.

По думите му има много случаи, в които хората са преживели изпитание и от благодарност към Господ, че им е помогнал да се справят, строят параклис.

"Това е пак вяра на хората в Бога, благодарят му или го молят да им помогне. Не е достатъчно само да построиш параклис, трябва да е с желанието да живееш по християнски, да направиш молитвен дом за другите, а не за да си въздигнеш името", добави Негово светейшество.

В деня, в който почитаме Свети Лука, Свети апли Вартоломей и Варнава и иконата на Света Богородица "Достойно есть", Ловчанският митрополит ще служи в два молитвени дома, посветени на празника. Първо в храм "Св. Богородица Достойно естъ" в Троян ще отслужи Божествена светата литургия в съслужение с йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир.

Храмът е построен от Йоана и Владимир Деневи. Първата копка е била на 11 юни 2015 г., а освещаването - няколко месеца по-късно.

По думите на Йоана Денева изпитание, станало именно в деня, когато православната църква почита образа на Божията майка "Достойно Есть", е накарало семейството й да изградят църквата. Тя е във византийски стил като охридските църкви. В нея може да се види икона от 13 век на Света Богородица с 12-те апостоли. Олтарът е мраморен. Предстои под новопостроения навес към храма да бъдат поставени мозаечни икони на Св. Богородица и Св. Николай Чудотворец, които в момента се изработват от румънски майстор.

Според Ловчанския митрополит в България има два-три храма, посветени на Чудотворната икона на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Достойно ест". Той разказа, че това е много известна икона, свързана с български монаси. През 982 г. на Света гора, в параклис към манастира "Пантократор" са били, както и сега, български монаси. Живеел е стар добродетелен монах и послушник, и двамата са носили името на свети архангел Гавриил. Събота вечер старецът е тръгнал до големия манастир за бдение и оставил послушника сам да чете службата в килията. Към полунощ се почукало на врата и влязъл непознат монах. Започнали заедно с послушника на служат утринната. Когато стигнали до песнопението "Честнейшую херувим", непознатият прибавил "Достойно ест яко воистину блажити Тя Богородицу, присноблаженную и пренепорочную, и Матер Бога нашего". Тези думи не са били известни на хората. Послушникът много ги харесал и поискал от госта да му ги запише. Непознатият монах поискал мастило и хартия. Оказало се, че в килията няма такива неща. Тогава той взел една каменна плоча, с пръст написал думите и станал невидим. След това станало ясно, че това е бил самият архангел Гавриил.

Плочата с изписаните върху нея букви на Богородичната песен била изпратена в Константинопол на патриарх Николай II Хризоверг като свидетелство за станалото чудо. Иконата на Пресвета Богородица, пред която била изпята за първи път молитвата, била взета от килията на светогорските отци и пренесена в съборния храм "Протат" в Карея, където тя и досега се намира, като оттогава започнали да я наричат "Достойно есть".

На свети Лука се молят лекари и пациенти на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян. През 2017 г. по инициатива на управителя на лечебното заведение д-р Цветомила Дудевска и бил поставен параклис, посветен на светеца. Днес митрополит Гавриил ще отслужи водосвет и освети новите стенописи в него. По думите му в България много болници имат параклиси.

Дядо владика разказа, че на 11 юни свети Лука си е отишъл от този свят.

"Несломимост на духа, гениалност на интелекта, свърчовешко страдание, беззаветна вярност на Христа, жертва на любов, небесна слава са основните черти в личността и жизнения подвиг на Свети Лука Войно-Ясенецки, Кримски архиепископ, лекар-чудотворец и изповедник на православието", посочи Владиката. Той отбеляза, че свети Лука и роден през 1877 г. Проявявал е склонност към изобразителното изкуство, но не е продължил да се занимава с това, защото е смятал, че трябва да прави не това, което му харесва, а това което е нужно и полезно на хората. В Русия по негово време е имало голяма нужда от лекари по селата, тъй като хората много са боледували, затова е решил да запише медицина, за да отиде сред народа и да лекува. Наложило се е обаче да отиде да спасява ранени войници в Руско-японската война. Още тогава е започнал да събира материали за своя знаменит труд "Очерци по гнойна хирургия", който е завършил през 1941 г., но и днес е актуален.

През 1921 г. е станал свещеник, което по това време е било равнозначно на мъченичеството - много свещеници са се отказвали от страх и под натиск на властта. През 1923 г. е хиротонисан за епископ, след което е прекарал 11 години в затвори и лагери, изтезаван. Лекувал е хора и там, понякога с много примитивни средства. Бил е гениален лекар, но и със своята молитва е помагал на хората. През 1946 г. е получил Сталинска награда за труда си "Очерци по гнойна хирургия", парите от която е раздал на бедни хора. Всеки ден в дома си е хранил нуждаещи се. Написал е 1250 проповеди, медицински книги, духовна литература. На 11 юни 1961 г. е починал. През 2000 г. архиерейският събор на Руската православна църква го канонизирала за светец.

По думите на Ловчанския митрополит и двата празника са духовна радост за хората, щастие, надежда и вяра.